Vjesnik: 28. 07. 2005.

Rumsfeld spasio baze

Dogovor da američke baze ostanu u srednjoazijskim zemljama šef Pentagona znakovito ocijenio »dogovorom od obostrane koristi«

Pentagon može biti miran: dvije srednjoazijske zemlje u kojima Amerika ima zračne baze, pristale su u utorak na produženje dogovora prema kojemu američke baze ostaju u tim zemljama »sve dok se situacija u susjednom Afganistanu ne stabilizira«. Što će reći - još prilično dugo ako ne i duže.

Status američkih zračnih baza koje su u Kirgistanu i Uzbekistanu još od 2001. godine postao je upitan nakon što su se nedavno Kirgistan i Tadžikistan pridružili zahtjevu Rusije, Kine, Uzbekistana i Kazahstana da SAD odrede rok do kojega će ukinuti svoje baze u Kirgistanu i Uzbekistanu. Donald Rumsfeld u utorak je, prema svemu sudeći, za kratkog posjeta glavnom gradu Tadžikistana Dušanbeu dobio jamstva »za transport tereta i punjenje zrakoplova gorivom«. Sad je na redu ublažavanje napetosti između SAD-a i Uzbekistana gdje se također nalazi američka zračna baza. Nakon nedavnih nereda u toj zemlji, kada su vlasti pucale na protuvladine demonstrante, Washington je oštro osudio to nasilje, a predsjednik Islam Karimov je ne samo odbio zahtjeve Zapada da međunarodna komisija ispita što se dogodilo već je u istom dahu najavio da će zatvoriti američku zračnu bazu u Karshi Kanabadu.

Nije isključeno da će Karimov zaista natjerati Amerikance da napuste tu bazu, ali Donald Rumsfeld je ovih dana naglašeno minorizirao značenje takvog eventualnog raspleta događaja. Naglasak je, zasad, na bazama u Kirgistanu. Dogovor o njihovu korištenju ostaje, a šef Pentagona Rumsfeld kaže kako je to dogovor od »obostrane koristi«. Prema američkim izvorima, Washington godišnje »pomaže gospodarstvo Kirgistana s oko 50 milijuna dolara«.

Zračne baze u Kirgistanu kao i one u Uzbekistanu, za SAD su važne ne samo zbog Afganistana. Strateški, one su više od toga važne zbog svoje blizine kineskom i ruskom teritoriju, i utoliko je shvatljiva nervoza Moskve i Pekinga. No, usprkos rastućem ruskom i kineskom pritisku, Washington je očito uspio »spasiti« te baze - do daljnjega, i to, kako se čini, gospodarskim, financijskim pa i političkim ustupcima koje je bilo teško odbiti.

Krešimir Fijačko