Večernji list: 28. 07. 2005.

PROFIL Tko je Vladimir Faber, novi prvi policajac uskomešane Slavonije

Osijek odskočna daska za najviše pozicije

Školski primjer karijernog policajca, školovanog na Policijskoj akademiji koji će se snaći na svakoj dužnosti u sustavu, i koji upravo zbog toga "žulja" mnoge manje sposobne, a znatno više poslušne i podobne generacijacijski mu bliske kolege u MUP-u najkraći je i najjednostavniji opis Vladimira Fabera, novog prvog policajca Slavonije.

Prema procjeni upućenih Faber je u posljednje vrijeme čak i s načelničkog mjesta s kojeg je provodio svoj projekt policije u zajednici bio trn u oku mnogima u ravnateljstvu jer gotovo da nije bilo kadrovske križaljke koje su slagali mediji, a da se njegovo ime nije spominjalo za najviše dužnosti. Maknuti ga u Slavoniju, gurnuti mu vruć krumpir u ruke i čekati da posrne unutar miljea i političkih premetaljki koje ondje vladaju tumače ovo imenovanje upućeni u zakulisne igre u MUP-u. No, teško je očekivati da će Faber tek tako posrnuti.

Još kao mladi policajac, koji je 1988. u Beogradu ispekao zanat milicionera, uz mentore poput Mladena Markača i Zdravka Šeničnjaka, Faber je na kosovskim intervencijama pronašao i zauzeo svoj stav prvo struka, a onda sve ostalo. Tako je i nastavio ratnih godina u Lučkom i kao zapovjednik specijalaca Alfi. Faber je, za razliku od mnogih kolega, rat uspješno složio u škrinjicu sjećanja i počeo se uspinjati u sustavu MUP-a. Uz bok Tomislavu Karamarku u PU zagrebačkoj u vrijeme kada je ovaj potpisao prve kaznene prijave protiv tada nedodirljivog Kutle, zagrebao u Croatia bus ...

Karamarko je zbog toga "odletio" u MUP-ovu kadrovsku ropotarnicu, a Faber je još neko vrijeme balansirao dok ga nisu "unaprijedili" u načelnika policije u Sisku. Nakon Osijeka Faberovo ime u kadrovskim križaljkama više ne bi trebalo biti puko nagađanje. Sve je više onih koji su spremni reći da bi vrlo brzo mogao do fotelje ravnatelja pa i više. (T. Bo.)