Glas Istre: 29. 07. 2005.

ZANIMLJIV PREOKRET U PONAŠANJU POLICIJE NAKON ŠTO JE VLADIMIR FABER PREUZEO VOĐENJE OSJEČKE POLICIJSKE UPRAVE

Faber istražuje Fehira po Glavaševoj sugestiji

U samo dvadesetak dana policija je Branimira Glavaša sama pretvorila u protusvjedoka onome koji je protiv njega svjedočio

ZAGREB - Faber istražuje Fehira na Glavašev nagovor, najnovija je informacija u onome što državna tijela zovu »istragom ubojstava osječkih civila 1991«. Novi načelnik osječke policije Vladimir Faber, naime, izjavio nam je jučer da mu je »Glavaš dao informaciju o navodnoj odgovornosti Krunoslava Fehira za eksploziju u osječkoj policiji 2001.«, kao i da »policija ozbiljno provodi izvide i provjerava vjerodostojnost te tvrdnje«. Tako se Branimir Glavaš, dvadesetak dana nakon što ga je svjedok pokajnik javno i pred pravosuđem optužio da je zapovjedio ubojstvo, prometnuo u protusvjedoka koji za kaznena djela optužuje svjedoka pokajnika Krunoslava Fehira.

Nakon što je otkriveno da su Glavaš i Faber u utorak sat vremena tajno razgovarali, Faber nam je jučer telefonski sve to potvrdio. »Nije to ništa posebno važno za medije«, smatra Faber.

S Glavašem tajno, s Đapićem javno

Upitan je li točno što tvrde novine - da je Glavaš novome načelniku dao »nove argumente« o Fehirovoj navodnoj umiješanosti u eksploziju 2001. - Faber je kazao da jest. »Ozbiljno provodimo izvide«, kazao je Faber. Upitan nije li čudno da se odmah prvi dan nakon dolaska u Osijek sastao s Glavašem, Faber nas je najprije korigirao: »Nije prvi, nego drugi dan«, a potom kazao da to »nije čudno«. »Glavaš ima ista prava kao i drugi građani. Sastat ću se sa svakim tko kaže da ima neka saznanja o slučaju«. Upitan nisu li »drugi građani« u težoj poziciji od Glavaša, Faber je odgovorio da se do sada već sastao s više ljudi. »O sastanku s Glavašem nisam želio izvještavati javnost. Nemojte to shvatiti kao gestu zatvaranja prema javnosti, ali u ovoj fazi istrage bilo bi kontraproduktivno objavljivati s kim, kada i o čemu razgovaramo«, kazao nam je Faber.

Tako je ostalo neodgovoreno i to zašto je policija smatrala potrebnim objaviti Faberov susret s Antom Đapićem, a ne i s Glavašem. Ostalo je nejasno i to zašto policija iznova istražuje navodnu Fehirovu odgovornost za eksploziju u osječkoj policiji 2001., kada je glasnogovornik MUP-a Zlako Mehun nedavno jasno rekao da je policija ustanovila da tu eksploziju nije izazvao ljudski faktor, »i dok to netko uvjerljivo ne opovrgne, o tome ne treba ni raspravljati«. Mehun je tako reagirao baš na Glavaševe tvrdnje, pa nije jasno čime je Glavaš »uvjerljivo opovrgnuo« ranije policijske uvide, uvjerivši brzo čak i »velikoga profesionalca«, kako Faberu ovih dana naveliko komplimentiraju.

Suglasje u diskreditiranju Fehira

U međuvremenu postoji snažno suglasje kako treba diskreditirati Krunoslava Fehira, pokajnika koji se usudio priznati zločin. Fehir je, međutim, 1998. proglašen najboljim policajcem u Slavoniji, a odlikovanje mu je uručio osobno ondašnji ministar policije Ivan Penić. Prema informacijama koje je jučer objavio »Feral Tribune«, Fehir od 30. rujna 1991. posjeduje »službenu legitimaciju pripadnika rezervnog sastava Zbora narodne garde«, koju je potpisao Branimir Glavaš.

Osim toga, »Feral Tribune« objavio je i šokantne fotografije Krunoslava Fehira iz druge polovine 1991., kada je bio pripadnikom Branimirove osječke bojne, i kada su se sporni zločini dogodili. Na njima se Fehir, tada maloljetnik s manje od 17 godina, vidi kako, uz ostalo, u crnoj odori s »U« na kapi pozira pred fotografijom Ante Pavelića i sa snajperom JNA. Fehir je »Feralu« izjavio da je Glavaš prema njemu imao »poseban odnos«. »Imao je u mene veliko povjerenje, tako da sam neko vrijeme, tih ratnih dana, zajedno s mojim bratićem, čuvao njegovu majku u osječkoj Sarajevskoj ulici. Snajper koji se vidi na nekim slikama iz tog vremena osobno mi je poklonio Glavašev brat Dubravko. Nakon akcija u kojima sam sudjelovao, Glavaš me poslao na odmor svom bratu u Varaždin«, kazao je Fehir.

»Hrvat sam, sudjelovao sam u obrani, ranjen sam u Domovinskom ratu, pripadnik HV-a bio sam skoro dvije godine, a od 1993. sam u MUP-u. Na sve sam to ponosan. Hrvatsku volim i ona je moja domovina, ali ubojstva civila nemaju veze sa stvaranjem Hrvatske. Zločin je počinjen i za to se mora odgovarati«, riječi su Krunoslava Fehira. Ako sve to nije dovoljno da ga se bar uzme ozbiljno, možemo biti sigurni da će se šutnja službenih tijela koju ovih dana najavljuje Faber pretvoriti u istu onu šutnju kojoj svjedočimo svih ovih 15 godina.

Boris PAVELIĆ

Šef policije već saslušao Glavaševa svjedoka

Glavaš nam je jučer potvrdio da je osobno od Fabera tražio da sasluša svjedoka koji mu je javio da se Fehir sam hvalio podmetanjem eksplozije u kontejner osječke policije. »Faber je već saslušao tog svjedoka«, tvrdi Glavaš, koji dodaje da ima još ljudi koji će posvjedočiti da se Fehir time hvalio. »Treba vidjeti je li Fehir to doista učinio, a ako se samo hvalio, psihički je poremećen«, smatra Glavaš, koji tvrdi da ranije nije znao za tu sumnju u Fehira. (D. C.)

Faber o prijetnjama »ne želi preko medija«

»Kakav je to uopće zaštićeni svjedok? Jučer zaštićen, danas javan, a sutra će ga roknut' nogom u guzicu, netko će ga koknut' i onda će reći da ga je Glavaš ubio!«, to je jučer u novinama za Krunoslava Fehira kazao Glavaš. Vladimir Faber, međutim, ne želi suditi je li to prijetnja zaštićenome svjedoku. »Niti želim niti mogu komunicirati preko medija, pa ni s gospodinom Glavašem. Ako postoji kazneno djelo prijetnje, policija će postupati po prijavi oštećenog. Ali preko medija ne kanim raspravljati«, kazao nam je Faber.

Zakanji: Nisam svjedok

Nisam svjedok, kategorički je jučer izjavio Branko Zakanji, čije je ime kao mogućeg svjedoka u ponedjeljak prvi spomenuo »Nacional«. Nisam vidio nikakva ubojstva. Ne znam o čemu se radi ni o čemu bih mogao svjedočiti. Časno i pošteno radio sam svoj posao u Brijestu, a to mogu potvrditi i Srbi iz moje postrojbe. Ne znam zašto me se stavlja u taj kontekst«, kazao nam je Zakanji.