Slobodna Dalmacija: 29. 07. 2005.

AKCIJA PRIPADNIKA MEĐUNARODNIH SNAGA U DEVET GRADOVA

EUFOR pretresao zaštitarske tvrtke širom BiH

Cilj operacije bio je ustanoviti rade li zaštitari u skladu s Daytonskim sporazumom i provjeriti oružje kojim se služe, kazali su u EUFOR-u

MOSTAR - Pripadnici Snaga Europske unije (EUFOR) izveli su u četvrtak niz operacija u zaštitarskim tvrtkama širom BiH, potvrđeno je iz EUFOR-a. Cilj operacija je utvrditi rade li one u skladu s odredbama daytonskog sporazuma te provjera oružja kojim se služe zaštitarske tvrtke.

EUFOR je pretresao sjedište zaštitarske tvrtke "Puma security" u Mostaru, kao i njihove poslovnice u Širokom Brijegu, Čapljini, Stocu i Trebinju. Pripadnici EUFOR-a također su obavili pretres objekata zaštitarske tvrtke "Sektor Sekjuriti" u Banjoj Luci, Prijedoru i Gradišci. Vlasnik "Sektor Sekjuritia" je Slaviša Krunić iz Banje Luke. Kako doznaje Agencija FENA, u sarajevskom naselju Breka EUFOR-ovi pripadnici su pretražili prostorije zaštitarske tvrtke SWORD. EUFOR je potvrdio da su na kraju pretresa iz kontroliranih tvrtki izuzeli određenu količinu predmeta te su obavljeni i razgovori sa zaposlenicima.

Akcija pretresa centrale zaštitarske tvrtke "Puma security" u Mostaru počela je u jutarnjim satima, a kako se prostorije ove tvrtke nalaze u neposrednoj blizini i u istom krugu s "Croatia Hercegovina autom" i "UniCredito Zagrebačkom bankom", i ove dvije tvrtke su na nekoliko sati bile blokirane.

O cijelom slučaju su obaviješteni i pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije koji su samo pratili akciju i pomogli pri osiguranju. Najtraženiji za novinarske izjave bio je direktor "Puma securityja" Marinko Buntić, do kojeg se nije moglo nikako doći. Prema izjavama svjedoka, iz tvrtke je izuzeta određena dokumentacija.

U Širokom Brijegu je 50 naoružanih pripadnika EUFOR-a okupiralo dvoranu na Pecari u sklopu koje se nalazi ovdašnja ispostava "Puma securityja". Prema tvrdnjama djelatnika zaštitarske kuće, pripadnici njemačkog EUFOR-a su se u transporterima i džipovima pojavili u 8.20 sati, a otišli su oko jedanaest sati. U dva transporterska vozila bili su talijanski karabinjeri, a nekoliko nam je građana potvrdilo da su u njih vojnici uperili i oružje.

Kako neslužbeno doznajemo, pripadnici međunarodnih snaga su prostorije pretresli kako bi se uvjerili u količinu naoružanja kojim trenutačno raspolažu u "Puma securityju" kao i mogućnost eventualnih financijskih malverzacija u tvrtki. Nakon završetka akcije djelatnici "Pume" su nam potvrdili kako je odnesena manja količina bezvrijednih papira i novina.

U Čapljini su desetorica pripadnika EUFOR-a, naoružana dugim oružjem, pratećim vozilima praktički blokirala glavnu ulicu dok su njihovi kolege pretraživali poslovnicu "Pume". Ogorčenje vozača zbog otežanog prometa bilo je veliko.

Na upit zašto o ograničenju prometa građani nisu pravodobno upozoreni, načelnik policije u Čapljini Zdravko Dujmović je rekao da EUFOR ima mandat u okviru kojega obavlja i određene kontrole, a da je o samoj akciji obaviješten tek kad je počela. Policija nije bila uključena, ali su policajci odmah poslani u blizinu mjesta događanja zbog mogućih incidenata. EUFOR se povukao u 13.30 sati. Djelatnici u poslovnici zaštitarske tvrtke rekli su nam da je obavljen pregled, a dio dokumentacije izuzet.

D. IVANKOVIĆ, I. DŽAJIĆ