Slobodna Dalmacija: 29. 07. 2005.

PREKO OGLASA SE NUDI JAKLJAN U ELAFITSKOM ARHIPELAGU

SRBIJA ZA 3,46 MILIJUNA EURA PRODAJE OTOK KOD DUBROVNIKA?!

DUBROVNIK - Republička direkcija za imovinu Republike Srbije objavila je u jednom hrvatskom dnevnom listu oglas o prodaji "nepokretnosti u svojini Republike Srbije koje se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske" putem prikupljanja pismenih ponuda.

Predmet su prodaje, prema tom oglasu, "nepokretnosti u svojini Republike Srbije, čiji je nosilac prava korišćenja Centar dječjih ljetovališta i oporavilišta grada Beograda, koje čine objekti i zemljište obuhvaćeno kompleksom dječjeg odmarališta ’Jakljan’ na ostrvu Jakljan u Republici Hrvatskoj".

Početna kupoprodajna cijena iznosi 3.466.601,12 eura, a izbor najpovoljnijeg ponuđača obavit će se 12. kolovoza u prostorijama Republičke direkcije u Beogradu.

U Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije u Beogradu su nam potvrdili da je nekretnina u njihovu vlasništu.

- Uredbom Republike Hrvatske o preknjiženju imovine, preknjiženo je i vlasništvo nad tim objektom, ali je sada sve riješeno i on je sada u našem vlasništvu - kazao nam je savjetnik direktora Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Nebojša Negić, koji vodi prodaju nekretnine na otoku Jakljanu.

Zamjenik dubrovačke gradonačelnice Antun Kisić bio je iznenađen novinarskim upitom o objavljenom oglasu o prodaji Jakljana, budući da o tome nitko nije kontraktirao s gradskom upravom. Nije želio komentirati ovaj slučaj, budući da nije upoznat sa svim činjenicama vezanima uz prodaju Jakljana od strane Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije.

Dječjim odmaralištem na otoku Jakljanu, kojim je raspolagao Hrvatski fond za privatizaciju, koristila se udruga Međunarodno kumstvo djetetu Herceg - Bosne iz Širokog Brijega koju vodi franjavac fra Jozo Zovko. U organizaciji te udruge na Jakljanu ljetuju djeca iz Bosne i Hercegovine, Italije i mnogih drugih europskih zemalja, a među njima i iz Srbije i Crne Gore.

O budućnosti Jakljana i njegovoj namjeni često se raspravljalo na sjednicama Gradskog vijeća Dubrovnika, a udruga Međunarodno kumstvo djetetu Herceg - Bosne bila je podnijela zahtjev da im se Jakljan sa svim pratećim objektima dade u trajno vlasništvo.

Otok Jakljan pripada Elafitskom otočju, na domak Dubrovnika, površina mu je 3,45 četvornih kilometara i formalno nije naseljen.

K. ŠUTALO