Vjesnik: 29. 07. 2005.

Puhovski Bajiću nosi dokumente

Čelnik HHO-a razgovarao je s čovjekom koji tvrdi da je nazočio trima ubojstvima civila i da zna za pripreme još nekih. »On je imao svog zapovjednika. Rekao mi je njegovo ime, a to nije Glavaš. No, on smatra da je Glavaš bio u širem kontekstu odgovoran za to«, kaže Puhovski

OSIJEK – »U okolici Osijeka danas sam razgovarao s osobom koja mi je dala nekoliko vrlo preciznih informacija o onome što se događalo u jesen i zimu 1991. u Osijeku, te dvadesetak dokumenata koje ću prenijeti Državnom odvjetništvu«, izjavio je u četvrtak predsjednik HHO-a Žarko Puhovski tijekom posjeta Osijeku.

»Vjerujem«, dodao je, »da će taj gospodin u roku od nekoliko dana doći u kontakt s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem«.

Čelnik HHO-a kaže da je osoba s kojom je razgovarao, bila izravni sudionik zbivanja kao pripadnik jedinice Bob (Branimirova osječka bojna).

»Taj čovjek tvrdi da je nazočio trima ubojstvima civila i da zna za pripreme još nekih drugih«, napomenuo je.

Na upit je li ta osoba s kojom je kontaktirao, u bilo kojem kontekstu spominjala Branimira Glavaša, Puhovski je odgovorio: »On je imao svog zapovjednika. Rekao mi je njegovo ime, a to nije Glavaš. No, on smatra da je Glavaš bio u širem kontekstu odgovoran za to«.

Puhovski je potvrdio da im se javio još jedan potencijalni svjedok, te da ih je u dva navrata kontaktirao telefonom: »No, nakon konferencije za novinare na kojoj je Josip Fehir odao identitet zaštićenog svjedoka Krunoslava Fehiha, ta mi se osoba prestala javljati«.

Dodao je kako im se u zadnje vrijeme javilo još tridesetak ljudi, uglavnom članova obitelji ubijenih osoba.

»Moj je posao ohrabriti ljude da iznesu istinu, a sve drugo je na policiji i Državnom odvjetništvu. Ljudi moraju znati da to više nije opasno. Možda jest neugodno, ali više nije opasno«, ustvrdio je Puhovski, objasnivši kako su građani Osijeka, nažalost, i dalje vrlo nepovjerljivi kad su u pitanju takvi slučajevi.

Prema riječima predsjednika HHO-a, čim predstavnici nevladinih udruga moraju kontaktirati s potencijalnim svjedocima i tragati za njima, to znači da su neka državna tijela zapustila svoj posao.

»Nije utvrđen niti točan popis nestalih. Moram biti vrlo grub pa reći da leševa zapravo nema, da svjedoka nema. Sve je još vrlo nejasno jer se 14 godina nije radio posao, a za to su odgovorni oni koji su u to vrijeme vodili policiju i Državno odvjetništvo«, zaključio je Žarko Puhovski.

Istaknuo je i da je potpuno nedopustivo da je zaštićeni svjedok ovih dana postao medijska zvijezda.

Maja Sajler