Vjesnik: 30. 07. 2005.

Svaki šesti prekršaj u zastari

Kazna za pogrešno parkiranje ili »švercanje« u tramvaju ubuduće bi prisilno »sjedala« na plaću

ZAGREB - Svaki šesti predmet na prekršajnim sudovima u Hrvatskoj prošle godine bio je u zastari! Pokazuju to ovogodišnji podaci Državnog zavoda za statistiku, koji vuku »vodu na mlin« ministrici pravosuđa Vesni Škare-Ožbolt u njezinu zalaganju za radikalnu reformu prekršajnih sudova, koja uključuje i ukidanje nekih prekršajnih sudova.

Statistika govori da je od 271.142 okrivljene osobe na prekršajnim sudovima (maloljetne, punoljetne i pravnih osoba), zastara lani nastupila u čak 43.458 slučajeva. Prevladavaju okrivljenici među punoljetnim osobama, njih je 245.374, a do zastare je došlo čak u tih 38.453 prekršajna predmeta. Pritom su neslavan rekorder prekršajni sudovi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je u toj kategoriji u zastari svaki treći predmet, a najgore je stanje u Omišu, gdje je gotovo svaki drugi prekršajni predmet protiv punoljetnika u zastari. Situacija s prekršajnim sudovima u Zagrebačkoj županiji može se smatrati nešto boljom, jer je tu svaki šesti predmet protiv punoljetnih osoba u zastari. U samom gradu Zagrebu stanje nije toliko alarmantno jer je u prekrcanom Prekršajnom sudu, s oko 47.000 predmeta, protiv punoljetnika u zastari oko tri tisuće predmeta, odnosno otprilike svaki šesnaesti.

Zastare su velikim dijelom posljedica i opterećenosti prekršajnih sudova bagatelnim predmetima, u kojima se izriču niske novčane kazne. U reformi prekršajnog sudovanja i to će se mijenjati, pa primjerice pogrešno parkiranje ili »švercanje« u tramvaju više ne bi išlo kod prekršajnog suca, nego bi se naplaćivalo prisilnim »sjedanjem« na plaću.

Podaci Ministarstva pravosuđa pokazuju da je 2004. godine pravomoćno izrečeno oko 34.000 novčanih kazni do 300 kuna, te oko 33.000 tih kazni u vrijednosti između 300 i 500 kuna, odnosno ukupno njih oko 67.000. Novčane kazne male vrijednosti zauzimaju oko polovice svih izrečenih novčanih kazni jer statistički podaci pokazuju da je lani maloljetnicima i punoljetnicima izrečeno oko 130.000 tih kazni.

Biljana Bašić