Slobodna Dalmacija: 30. 07. 2005.

MARIJA BREKALO, DIREKTORICA PUMA SECURITY, NAKON PRETRESA NJENE KUĆE U ŠIROKOM BRIJEGU:

EUFOR tražio podatke o haaškim bjeguncima

Kako EUFOR u prvim svojim akcijama nisu pronašao ništa što bi im moglo koristiti, uslijedila je i druga akcija, pa su pretresli kuću mojih roditelja. Pretres je bio dosta brzo gotov, a ponovno nisu pronašli ništa zanimljivo - istaknula je Marija Brekalo

ŠIROKI BRIJEG - Poslije "akcija" koje su pripadnici snaga EUFOR-a ovog četvrtka obavili u više gradova na prostoru BiH pretražujući prostorije zaštitarskih kuća, u Širokom Brijegu su se predvečer pojavili i drugi puta istoga dana, ali na drugoj adresi. Naime, iza 18 sati izvršili su pretres u obiteljskoj kući Ivana Brekala, smještenoj u širokobriješkom naselju Njivice.

Riječ je inače o kući roditelja Marije Brekalo, direktorice zaštitarske tvrtke Puma securityja koja je nastanjena u u istoj kući. Kao i u prvoj akciji, 50-tak pripadnika EUFOR-a je opkolilo kuću i cijelu ulicu, pa su sam tijek zbivanja s nevjericom promatrali i susjedi Brekalovih, te slučajni prolaznici.

— U poslovnice naše tvrtke EUFOR-ovci su došli i izvršili pretrese, jer su tražili podatke za haaške bjegunce, ali i oružje, no kako u prvim svojim akcijama nisu pronašli ništa što bi njima moglo koristiti uslijedila je i druga akcija, pa su pretresli kuću mojih roditelja. Sam pretres je bio dosta brzo gotov, a ponovno nisu pronašli ništa zanimljivo - istaknula je Marija Brekalo, te dodala da su se pripadnici EUFOR-a ponašali krajnje normalno i profesionalno. Marija Brekalo je svojevremeno radila u Službi nacionalne sigurnosti, a također jedno vrijeme kao pomoćnica Krešimira Krsnika, poznatog odvjetnika, koji je zastupao Mladena Naletilića Tutu u obrani pred Haaškim sudom.

Ona je naglasila da nije pronađen bilo kakav eksploziv u Puma securityju kako su to pojedine medijske kuće prenijele, te da oni u ovoj zaštitarskoj kući i nadalje stoje na raspolaganju EUFOR-u u koliko se budu provodile neke slične akcije, odnosno pretraživanja.

Danijel IVANKOVIĆ

Slike generala Gotovine

Postoji mogućnost da su EUFOR-ovci tražili i tragove odbjeglog hrvatskog generala Antu Gotovinu i sumnjali kako se isti skriva u nekoj od poslovnica ovih zaštitarskih kuća ili nekoj drugoj lokaciji, poznatoj čelnim ljudima spomenutih zaštitarskih tvrtki, jer su kod nekolicine pripadnika EUFOR-a viđene i slike generala Gotovine.