Večernji list: 30. 07. 2005.

NEJASNOĆE Još se ne zna kakav je status svjedoka koji je javno priznao ubojstva

Fehir posvadio MUP i Državno odvjetništvo

Autor: DRAGAN MILJUŠ, IVANA JAKELIĆ

Krunoslav Fehir, krunski "svjedok" navodne Glavaševe upletenosti u ubojstva osječkih civila postao je pretežak teret istrazi, koja se službeno još nije povela u nedostatku opipljivih dokaza i uvjerljivih svjedoka.

Njegovi medijski istupi dezavuirali su njegov iskaz, koji je dao odvjetništvu, no unatoč tome, Državno odvjetništvo ne želi ga se odreći, jer im je on, i takav kakav je, jedini koliko toliko, raspoloživi materijal za daljnje postupanje.

Jedna stranka

No, iako je Fehir javno novinarima priznao da je sudionik ubojstva, upitno je hoće li on zbog toga sjesti na optuženičku klupu. Naime, mnogi pravni stručnjaci upozoravaju, da Fehir u eventualnom budućem procesu može biti samo jedna stranka u postupku ili svjedok ili osumnjičeni, odnosno optuženi. Drugim riječima, ako on da iskaz koji tereti odgovorne za ubojstva civila, pa nakon toga i sam bude procesuiran, njegov svjedočki iskaz više ne bi vrijedio.

I upravo zbog toga, smatraju pravnici, odvjetništvo trenutačno važe je li im Fehir korisniji kao optuženik ili kao svjedok. Takav stav odvjetništva, u situaciji kad su dokazi tanki, a do novih svjedoka se teško dolazi, i ne treba čuditi. Isto kao što ne treba čuditi što Povjerenstvo još nije razmatralo hoće li se Fehiru ukinuti status zaštićenog svjedoka ili ne.

I dok policija pokušava ustanoviti je li Fehir s novinarima razgovarao prije ili poslije ulaska u program, što bi zasigurno spadalo u povredu potpisane nagodbe, u DORH - u lopticu za novonastalu situaciju lagano prebacuju na MUP. Jer, kako kaže naš visokopozicioniran izvor u DORH-u, Fehir je u mjerodavnosti MUP-a, odnosno Jedinice za zaštitu svjedoka.

Novi sukob

Upravo su oni, odnosno osoba mjerodavna za to, kaže naš izvor, trebali reagirati na neprimjereno Fehirovo ponašanje i želju za medijskim eksponiranjem.

S druge strane, u MUP-u su ovih dana više puta ponovili da je Fehir samovoljno dao iskaz, te da mu, iako je zaštićeni svjedok, kretanje nije bilo niti je moglo biti ograničeno. Sudeći po tim oprečnim izjavama, osim kostura koji ispadaju iz ormara i isplivavaju iz Drave, slučaj Osijek mogao bi tako postati i novi kamen spoticanja u odnosima policije i DORH-a.

Tajna sklopljene nagodbe

Prema mišljenju nekih pravnika, u situacijma poput ove, odvjetništvo je imalo dvije mogućnosti. Moglo se nagoditi sa svjedokom, jamčeći mu da neće biti kazneno procesuiran u zamjenu za svjedočenje, ili mu je u slučaju kaznenog gonjenja moglo obećati znatno manju i blažu kaznu. Je li Fehir takvu nagodbu sklopio s Mladenom Bajićem, i što je tražio za uzvrat za svoje svjedočenje, javnosti nije poznato i vjerojatno ni neće biti poznato, jer se to smatra službenom tajnom.