Glas Istre: 30. 07. 2005.

ŽENSKA MREŽA HRVATSKE REAGIRA U SLUČAJU »OSIJEK«

Kazneno djelo Glavaša nad Jadrankom Reihl-Kir

MALI LOŠINJ - U povodu ponovnog otvaranja poznatog, nikad procesuiranog zločina nad civilima u Osijeku, želimo izraziti nadu da će državna tijela konačno privesti istragu kraju i tužiteljstvo opskrbiti potrebnom dokumentacijom za kažnjavanje jednog od, uz one u »Oluji«, najtežih zločina nad civilima počinjenih tijekom rata te da će pravda biti zadovoljena, a žrtve i njihove obitelji konačno dobiti primjerenu satisfakciju.

Smatramo da su državna tijela u proteklih 14 godina bila dužna evidentirati sve relevantne činjenice o nestancima i ubojstvima svih naših državljana. Budući da to nisu napravili, ili su radili krajnje selektivno, vjerujemo da je upravo sada, uz obljetnicu »Oluje«, vrijeme da se taj posao odradi korektno.

Stoga tražimo da se provede istraga, podignu optužnice i kazne krivci, kako izvršitelji tako i nalogodavci, za sve ratne zločine za koje je odgovorna Republika Hrvatska i njeni državljani.

Naročito osuđujemo učestale napade na osobe koje traže istinu i pokušavaju doseći pravdu. S tim u vezi, smatramo da je Branimir Glavaš, svojim javnim istupima i porukama upućenim Jadranki Reihl-Kir, koja traži istinu o svom ubijenom suprugu, ne tek iznio klevetu i uvrijedio gospođu Reihl-Kir, već i počinio kazneno djelo povrede ravnopravnosti građana i diskriminacije po spolu te kazneno djelo širenja mržnje i omalovažavanja na temelju spola.

Zbog svega navedenoga očekujemo od Državnog odvjetništva da ponovi i postupak protiv Glavaša zbog diskriminacije i ometanja ljudskih prava Jadranke Reihl-Kir, stoji u priopćenju Ženske mreže Hrvatske koje potpisuje Biserka Momčinović.