Vjesnik: 30. 07. 2005.

I Vlada i Transparency international najavili izradu zakona

ZAGREB - Transparency International Hrvatska pokreće projekt smanjenja korupcije u politici, u sklopu kojega će izraditi prijedlog zakona o financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja, rekao je u petak predsjednik udruge Zorislav Antun Petrović. Dvogodišnji projekt stajat će 440.000 kuna, a novac je osigurala zaklada Akademija za razvoj obrazovanja, koju financira američka administracija. U izradi zakona sudjelovat će stručnjaci Fakulteta političkih znanosti i Pravnog fakulteta iz Zagreba.

»Zakon o financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja nužno je donijeti jer je postojeća pravna regulativa nedorečena, što se pokazalo i na izborima. Da postoji takav zakon, mogla se spriječiti isplata 500 milijuna kuna na osobni račun jednog predsjedničkog kandidata, kao i lokalne političare da kampanje financiraju iz lokalnih proračuna«, kaže Petrović. Iako zakonom to sada nije regulirano, sve je kandidate pozvao da predoče kako su financirali kampanje. U Hrvatskoj je trenutno posebnim zakonom regulirano jedino financiranje kampanje za predsjedničke izbore. Zabranjene su donacije iz proračuna, no nema limita donacija, niti je reguliran način doniranja. Stoga je u predsjedničkoj kampanji još uvijek moguće davati i primati donacije u gotovini, a ne putem računa, a za kandidate koji ne daju podatke o izvorima financiranja nisu propisane nikakve kazne.

Zakon o financiranju stranaka prvi je lani izradio DC, no u travnju ga je Sabor odbio, uz zaključak da Vlada u roku godinu dana mora izraditi novi zakon. »Podršku prijedlogu dao je i Gong, no stranke su u raspravi ocijenile da je prijedlog restriktivan i drakonski. To je točno, no jedino takav zakon i može imati uspjeha«, izjavio nam je autor zakonskog teksta, DC-ov zastupnik Frano Piplović. Prema tom prijedlogu, fizička osoba ne bi smjela političkoj stranci godišnje dati prilog viši od 100.000 kuna, dok prilog pravne osobe ne bi smio prijeći 500.000 kuna. Financijski prijestup kažnjavao bi se deset puta višom kaznom od iznosa za koji je prijestup utvrđen, a ako stranka ne bi platila kaznu, bila bi ukinuta. Stranke bi za novac prikupljen članarinom, iz proračuna ili na drugi način morale voditi evidenciju, ne bi smjele dobivati novac od tijela državne uprave i lokalne samouprave, kao ni od poduzeća u državnom vlasništvu i privatnih tvrtki koje posluju s državom. Čelnici stranke koju bi se zbog neplaćanja kazne ukinulo, dvije godine ne bi mogli biti članovi upravnih tijela drugih stranaka.

U izradi Vladinog zakona sudjelovat će i ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, predsjednica DC-a, pa će neke odredbe iz njihova prijedloga vjerojatno ući i u Vladin tekst.

[Marijan Lipovac]