Glas Istre: 30. 07. 2005.

ISTAKNUTO PERO TJERAJU IZ VJESNIKA

Pripremljen otkaz Željku Peratoviću

ZAGREB - Novinar Željko Peratović najvjerojatnije će dobiti izvanredni otkaz u Vjesniku, o čemu ga je obavijestilo Zaposleničko vijeće toga lista. Peratoviću se na teret stavlja da je prošlog tjedna objavio intervju s Pavlom Gažijem u tjedniku »Feral Tribune«, a prema internim pravilnicima novinar Vjesnika može objavljivati u nekom drugom mediju samo ukoliko dobije pismeno dopuštenje svoje kuće. Peratović, međutim, to nije imao.

- Intervju je mogao izaći u »Vjesniku«, no urednici ga nisu htjeli. Priznajem da sam prekršio odredbu ugovora o radu, no to je bio moj autorski rad koji sam napravio u subotu, koja mi je bila slobodna, a koristio sam fotoaparat od prijatelja. Zbog novinarskih načela o pravodobnom i istinitom izvještavanju smatrao sam da bi taj intervju trebao biti objavljen, kazao nam je jučer Peratović. Da bi se zadovoljila procedura, Uprava mora sačekati mišljenje Zaposleničkog vijeća, no ono ih ne obvezuje.

Međutim, prema mišljenjima poznavatelja novinarskih prava, odluka Vjesnika je drastična. U prilog novinaru ide činjenica da je tekst najprije ponudio svojoj redakciji te da nije krenuo raditi s namjerom da ga objavi u nekom drugom mediju.

S. V.