Slobodna Dalmacija: 09. 08. 2005.

ŠOKIRANI SVJEDOK ŠTO JE GENERAL LUKA DŽANKO UOČIO NA SVEČANOJ TRIBINI U KNINU

Pola uzvanika je namigivalo dok se zviždalo Mesiću

SVE SE ZNALO UNAPRIJED Nisam mogao vjerovati kad sam vidio naše priznate političare i saborske zastupnike kako se podsmjehuju i međusobno namiguju kad su počeli zvižduci Mesiću. A sve se znalo unaprijed, dolazeći u Knin, čuo sam jednu grupu kako se dogovara...

Piše: Tomislav KLAUŠKI

General Luka Džanko, bivši zapovjednik HV-a na Južnom bojištu, u akciji Maslenica, u Hercegovini, zapovjednik bojnog područja Bjelovar i sudionik Bljeska i Oluje, svjedočio je zvižducima predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću na proslavi desete obljetnice Oluje u Kninu i iskreno bio šokiran podsmijesima i namigivanjima pola uzvanika na svečanoj tribini.

Kako ste doživjeli proslavu u Kninu?

— Bio sam sretan zbog dobre organizacije i susreta s mnogo mojih suboraca. Međutim, bio sam nesretan ne toliko zbog zvižduka predsjedniku Mesiću od strane nagovorenih primitivaca, koliko zbog namigivanja uzvanika na tribini. Nisam mogao vjerovati kad sam vidio naše priznate političare i saborske zastupnike da si međusobno namiguju i podsmjehuju kad su krenuli zvižduci Mesiću.

Nisu mi dali na paralelnu proslavu

Zar su oni to podržavali?

— Ma oni koji su zviždali bili su produžena ruke pola svečane tribine!

Osim zvižduka, proslavu je donekle narušila i paralelna proslava umirovljenih generala.

— Htio sam doći na njihov skup, želio sam im reći da ne poštuju volju hrvatskih građana koji su podržali predsjednika Mesića na prošlim izborima. Za razliku od njega, Miroslav Tuđman, Nenad Ivanković i drugi najbolje su na izborima pokazali koliki utjecaj imaju među hrvatskim građanima. U čije ime oni kliču?

Jeste li došli na njihov skup?

— Ne, ali sam želio. Oni su mislili da ih dolazim podržati, a ja sam im želio sve ovo reći. Na kraju me nisu pustili, policija me vratila.

Tko je sve uz Ljubu Ćesića Rojsa?

— Samo grupa koja djeluje u skladu s Rojsovom uzrečicom "tko je jamio, jamio je". Znate li tko se najviše raduje Rojsovim istupima? Oficir KOS-a Ljubiša Beara koji je s Banovine otišao u Srebrenicu i sudjelovao u pokolju, a danas sjedi u Haagu.

Među tim generalima je i Miroslav Tuđman, a o njemu nemate tako loše mišljenje.

— Miro Tuđman dao je doprinos u Domovinskom ratu, pametan je i ne mogu vjerovati da je pao pod utjecaj jednog Domazeta i dopustio da ga dovede na generalski skup, da čak tamo istupa. Tuđman je trebao biti na svečanoj tribini, a našao se s grupom generala koji pošteno nisu ni zapovijedali u ratu, već su mahom sjedili u Zagrebu.

Zašto su pojedinci protiv Predsjednika Republike?

— Oni se svi boje Mirka Norca koji zna istinu o njihovu djelovanju. On se čak zauzimao da se istraže Rojsove malverzacije, ali to je zataškano. Norac je meni osobno pokazao arhiv koji su pronašli u Kninu o svim hrvatskim časnicima iz bivše JNA. O tome koliko je tko sudjelovao u pomoći Ljubiši Beari. Oni se boje istine pa strepe od toga da Mesić pomiluje Norca.

Nitko od njih na skupovima više uopće ne spominje Norca.

— Točno, sramotno je da ni Hvidra ne spominje Norca. Želim da se pošteno istjera pravda oko Ante Gotovine, ali kad je Norac danas na robiji, nitko ga ne spominje. Svima onima koji su prolazili bojišta, Norac je apsolutno bio ispred Gotovine. Ne opravdavam za što je osuđen, jer za zločine treba odgovarati, ali u ratu se pošteno i iskreno borio, za razliku od svih drugih.

Mnogi nisu uz Sanadera

POA je navodno znala da se priprema grupa koja bi trebala zviždati predsjedniku Mesiću, što sve podsjeća na incident u vojarni Dračevac. Zašto to nije spriječeno?

— Ma to je još bolje organizirano nego u Dračevcu! Sve se znalo unaprijed. Prije dolaska na proslavu stao sam na benzinskoj postaji i za stolom u kafiću čuo jednu grupu kako se dogovara jesu li ponijeli zviždaljke. Za to se moralo znati, pa ljudi su sa zviždaljkama hodali po ulici!

Mislite li da su ovi zvižduci Predsjedniku Republike bacili ljagu na proslavu Oluje?

— Najgore je ipak to što smo dopustili da se raduju oni Srbi koji ne vole Hrvatsku.

Ako je pola svečane tribine sa simpatijama popratilo zvižduke, što to govori o odnosu HDZ-a prema takvim istupima?

— Teško mi je generalizirati, imam tamo puno dobrih prijatelja, ali sigurno je da je mnogo oni koji nisu uz Sanadera. Doista moram reći da su me šokirali njihovi podsmijesi i namigivanja.