Novi list: 31. 08. 2005.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP 1861. O GLAVAŠEVIM NAPADIMA NA VLADIMIRA ŠEKSA

HDZ-ova koalicija sa Đapićem bez pokrića

Đapićevo sadašnje kameleonstvo i prijetvornost ne mogu nikog ozbiljnog ni u Hrvatskoj ni u inozemstvu prevariti o njegovoj pravoj prirodi

Sasvim je prirodna osječka koalicija Glavaša i Đapića radi vlasti i međusobne sličnosti, ali je nakon zadnjih događaja i razmjene teških optužbi, apsurdan i kompromitirajući nastavak koalicije između Sanadera, Đapića i Glavaša. Đapićevom koalicijom sa HDZ-om u mnogim općinama, gradovima i županijama, njegov osječki pokrovitelj Glavaš, neizravno je i dalje u koaliciji sa svojim bivšim ortacima iz matične HDZ stranke.

Sanaderov HDZ gubi uvjerljivost nakon iznesenih sumnji u upletenost Glavaša u osječke ratne zločine, a preko Đapića je i dalje de facto u koaliciji sa Glavašem, koji iznosi teške uvrede ovih dana na adrese Sanadera i Šeksa. Koliki može imati međunarodni ugled vlada jedne zemlje, čiji se koalicioni partner Đapić u Osijeku održava na vlasti uz pomoć mogućeg osumnjičenika za ratne zločine. Ne samo da takva vlada ne može sačuvati vlastiti ugled već i zemlja kojom vlada, gubi demokratsku legitimaciju i pravnu sigurnost. Ništa se ne događa slučajno, pa tako Đapić, ohrabren HDZ-ovom potporom, koji od njega niti u jednom trenutku ne zahtjeva raskid koalicije sa Glavašem kao uvjet održanja međusobne koalicije, najavljuje nekakvu svoju vladu sastavljenu većinom od polupismenih (kao što je i on sam) ili anonimnih tipova bez ikakvog ugleda u političkom, javnom, društvenom ili znanstvenom životu.

Uz pokušaje kompromitiranog bivšeg DC-ovog predsjednika, Mate Granića, da proda Đapićev HSP kao rog pod svijeću u inozemstvu, uslijedila su otvorena Đapićeva laganja o sebi samom, pa on ne samo opravdava sebe od lažnog magisterija, bespravnog dugogodišnjeg življenja na tuđi račun u gradskom stanu ili bespravne gradnje na otoku Viru, (krađu HSP-a uopće niti ne spominje, kao da je to gotova stvar), nego čak negira notorne činjenice o svojem nacifašističkom dugogodišnjem salutiranju uzdignutom desnicom, "zaboravivši" na svoje dobro upamćene nastupe na kojima je izjavljivao "da hrvatskim Židovima imovina za NDH nije bila oduzimana nego je ona davana drugima na upravljanje", ili "da u Hrvatskoj nema ratnog zločina i to mora biti aksiom, dogma od koje ni jedan hrvatski političar ne smije odstupiti", ili "da hrvatska politika svojim podilaženjem Haaškom sudu dovodi čak do izjednačavanja odgovornosti žrtve i agresora" itd.

Đapićevo sadašnje kameleonstvo i prijetvornost ne mogu nikoga ozbiljnog ni u Hrvatskoj ni u inozemstvu prevariti o njegovoj pravoj prirodi koja je crnim slovima zabilježena u svjedočenju predsjednika Mesića pred Haškim tribunalom: "Profašistička Stranka prava što je vodi Anto Đapić, poznata je po takvim stvarima kao, primjerice, posjetili su Vukovar u stotinjak crnih limuzina, u crnim košuljama, s crnim zastavama, pjevajući pjesme iz II. svjetskog rata, fašistički pozdravljajući s crnim mislima u glavi. Dakle, to je koalicijski partner HDZ-a..."

HDZ i premijer Sanader će na kraju protiv svoje volje a radi vlastitog prestiža i vjerodostojnosti morati natjerati Đapića na raskid koalicije sa Glavašem ili će sam HDZ morati raskinuti dugogodišnji ortakluk sa ovim dvojcem bez kormilara, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861.