Večernji list: 05. 09. 2005.

SUKOB Raskol unutar Židovske općine u Zagrebu dobio političku dimenziju i otkrio prljavo rublje

Vodstvo Židovske općine oštro napalo Mesića

Autor: IRENA KUSTURA

Predsjednik Mesić umiješao se u sukob u Židovskoj općini i izazvao ogorčenje sadašnjeg vodstva

Predstavnici Židovske općine u Zagrebu ogorčeni su istupima predsjednika države Stjepana Mesića koji se u njihovim, kako kažu, unutarnjim sukobima svrstao na jednu stranu.

Podsjetimo, Mesić je kazao da su sukob izazvali ateisti koji žele smijeniti rabina Kotela Da-Dona. Mesićevo je upletanje šokiralo aktualno vodstvo Židovske općine jer, kažu, dosad nije zabilježeno da se predsjednik države ili vlade ili ministar upleće u takvo što. Na jučerašnjoj su ga konferenciji optužili da je njegovo svrstavanje motivirano osobnim razlozima.

Ne žele starog rabina

Unuk predsjednika Mesića išao je u našu židovsku školu i pretpostavljamo da su oni obiteljski uspostavili dobre odnose s rabinom Da-Donom koji je u Školskom odboru. Pretpostavljamo da je predsjednik Mesić, pod utjecajem kćeri ili štiteći interese unuka, počeo štititi rabina. Čudne su to aktivnosti za predsjednika države komentirao je prvi zamjenik predsjednika Židovske općine Jozef Papo.

Rabina Da-Dona, koji je na dužnosti u Zagrebu sedam godina, većina židovske zajednice u Zagrebu više ne želi jer ih je, kažu, podijelio.

Rabin je stvorio općinu u općini i podijelio članstvo. Nije istina da je riječ o podjeli na vjernike i nevjernike, jer ni većina vjernika, među kojima i najveći dio onih iz najstarije generacije, koja je prije dolazila u sinagogu, tamo se više ne pojavljuje rekao je predsjednik dr. Ognjen Kraus.

Sve je to samo fasada za rušenje vodstva Općine i dovođenje drugih ljudi. Uostalom, Ivo Goldstein je izjavio da će učiniti sve kako bi nas srušio i došao na mjesto predsjednika kaže predsjednica Odbora za informiranje Zora Dirnbach.

Goldstein uzvraća

Čudno je da mi žeđ za vlašću pripisuje čovjek koji je na čelu općine 13 godina. A meni uza sve obveze sveučilišnog profesora ne pada na pamet ovako preuzimati Općinu odgovara mu Goldstein. Poziva Krausa da objasni javnosti zašto istjeruje rabina koji ima troje djece i ženu u devetom mjesecu trudnoće, zašto ne objasni kako je sklopljen ugovor za parkiralište u Praškoj ulici te kako je godinama u Općini moglo ležati oružje koje se inače koristi u mafijaškim obračunima.

Poriče da je to oružje njegova oca Slavka, kako se sugerira, i dodaje da Kraus treba objasniti i protok novca na nerezidentnom računu u Austriji. Goldstein kaže da bi on, da je na Krausovu mjestu, uzeo dobrog odvjetnika.

Židovska općina, tvrde čelnici, želi imati rabina, ali ne ovoga. Kažu da postoji mogućnost osnivanja nove općine, što ne bi bilo neuobičajeno jer su u Zagrebu prije Drugog svjetskog rata postojale tri općine. Goldstein priznaje da se i o tome razmišlja.

Mesić: Rabin neće biti istjeran iz RH

Predsjednik Mesić kaže da se morao umiješati u sukob da bi zaštito rabina, koji je hrvatski državljanin, ali i zato što tamo postoji grupa koja želi raspolagati imovinom zajednice. Osobnih interesa u tome, kaže, nema. Ne želim da za mog mandata hrvatski građanin bude istjeran iz Hrvatske, pogotovo član židovske zajednice. Jedan je židovski rabin u NDH ubijen, ne želim da drugi bude istjeran kaže Mesić, dodajući da nije riječ o vjerskom pitanju. (I. Ko.)

Tko je tko u sukobu

Kotel Da-Don

Vodstvo Židovske općine optužuje rabina Da-Dona da je podijelio općinu na vjernike i nevjernike i da zbog njega dio najstarijih članova njihove općine u nju danas više ne dolazi.

Ivo Goldstein

Sveučilišni profesor Ivo Goldstein, kojeg vodstvo Općine optužuje da ih želi smijeniti kako bi se sam instalirao na mjesto predsjednika to odlučno opovrgava te dodaje da na takav način ne želi postati prvi čovjek Židovske zajednice u Zagrebu.

Ognjen Kraus

Prigovaraju mu da je predugo na čelu Židovske općine, a on uzvraća da nikada nije bilo ograničenja mandata. “Povjerenje mi je iskazano u regularnoj proceduri, a drugo je to što time neki nisu zadovoljni”, kaže Kraus.

Jakov Binenfeld

Poduzetnik Jakov Binenfeld u najmu je parkirališta u Praškoj ulici od kraja 1999. godine. Na mjesec od toga Židovska općina dobije 70 tisuća kuna, a zarada parkirališta, prema nekim procjenama, iznosi oko 280 tisuća mjesečno. Iz toga proizlazi da Binenfeldu ostaje oko 200 tisuća kuna.