Slobodna Dalmacija: 07. 09. 2005.

PISMO IZ ZATVORA PREKO TJEDNIKA NACIONAL UHIĆENI PODUZETNIK OBRATIO SE HRVATSKOJ JAVNOSTI

Petrač optužio vlast i novinare za - urotu

UVREDE I PRIJETNJE Uličnim rječnikom prepunim uvreda, prijetnji i kleveta Hrvoje Petrač se predstavio kao nevina žrtva politike, kao zastupnik interesa hrvatskih branitelja i generala Mirka Norca i Ante Gotovine, te kao arbitar u političkim sporovima

ZAGREB - Hrvoje Petrač obratio se hrvatskoj javnosti iz grčkog zatvora pismom u kojem se uličnim rječnikom prepunim uvreda, prijetnji i kleveta predstavio čitateljima kao nevina žrtva politike, kao zastupnik interesa hrvatskih branitelja i generala Mirka Norca i Ante Gotovine, te kao arbitar u političkim sporovima. No, više od svega, svojim pismom objavljenim u tjedniku Nacional želio je unijeti atmosferu straha i nesigurnosti u domaću javnost suočenu s činjenicom da čovjek osuđen na šest godina zatvora zbog otmice djeteta, peta osoba s Interpolove tjeralice i jatak odbjegloga generala Gotovine ima mogućnost otvoreno prijetiti državnom vrhu i novinarima. I usput ostaviti dojam da nameće nekakvu trgovinu s državnim vrhom, koji bi morao obustaviti njegov progon zato što će on navodno otkriti razne tajne o Ivi Sanaderu i njegovoj Vladi.

U tom pismu, sastavljenom četvrtog rujna ove godine u grčkom zatvoru Ioannini i napisanom olovkom posuđenom od albanskog osuđenika s kojim dijeli ćeliju, Petrač je ponovno izvrijeđao hrvatskog premijera, naglasivši kako je "drug Tito prema Sanaderu bio demokrat" i zaključivši kako je Sanader kriv za političku presudu u slučaju otmice djeteta Vladimira Zagorca. No, nekoliko redaka poslije Petrač je pojačao dojam tvrdnjom da je 16. ožujka, kad je stigao nalog za njegovo uhićenje, policija opkolila Petračevu imovinu tobože s namjerom da ga ubije. "Čista likvidacija", piše Petrač, objasnivši kako vjeruje svom sinu Novici kad kaže da nema ništa s otmicom. Platformu takvom djelovanju vlasti dali su, piše osuđeni poduzetnik, tri novinara: Davor Butković iz Jutarnjeg lista, Gordan Malić iz Globusa i Ivica Đikić iz Ferala. Oni su, po Petračevu objašnjenju, kriminalizirali njega i sve oko njega.

Petrač dalje ponavlja već objavljenu verziju priče njegove rodbine i prijatelja kako je Vladimir Šeks prisilio suca Ivana Turudića da donese osuđujuće presude, demantira informacije da je bio u Izraelu u trenutku kad su hrvatski agenti pripremali njegovo uhićenje, a zatim pompozno objašnjava okolnosti oko uhićenja u Grčkoj.

Iako je neposredno poslije pritvaranja tvrdio da nije znao za Matekovićevo uhićenje, u pismu je naveo kako je upravo zbog dojave o Matekovićevu uhićenju krenuo u Hrvatsku "da se sve to brže riješi". Predaja se nigdje ne spominje. Pritom Petrač pojačava dojam frajerskim frazama poput "kak' se šika" i šatrovačkim slengom "čkide". Mangupski se hvalio da mu je "njegov nos koji ga nikad nije prevario otkrio muvanje špijuna u pristaništu", ali pritom je hladnokrvno rekao Huciki i Juričku da odu spavati, jer je bolje da budu odmorni do uhićenja.

Šepirenje je nastavljeno i u priči o svom saslušavanju od grčkih inspektora. Oni su ga navodno nagovarali da otkrije gdje se skriva Gotovina, a oni će mu jamčiti ostanak u Grčkoj, na što je Petrač — opet navodno — stavio ruku na srce i odgovorio: "On je u mom srcu, kao i u srcima mnogih Hrvata. Mnogih koji nisu sudjelovali i stradali u Domovinskom ratu, a isto tako i u srcima svih Hrvata koji su sudjelovali i stradali u Domovinskom ratu."

Zanimljivo je kako Petrač u svom pismu ističe da nije na policiji ništa potpisivao "jer ne zna grčki", da bi onda grčkim novinarima davao izjave na grčkom i hvalio se kako mu jezici sjajno idu.

Pri kraju pisma opet se postavio u ulogu političkog arbitra. Podsjetio je na Sanaderove izjave na splitskoj Rivi, zatim na njegovo prikupljanje glasova po Zadru i Dalmaciji, a iz perspektive ovog s kriminalnim krugovima povezanog poduzetnika posebno bizarno zvuči komentar slučaja Liburnija i suosjećanje s braniteljima.

"Kako su izigrani ti jadni ljudi, te jadne obitelji branitelja hrvatske domovine! Odlično je rekao general Miljenko Crnjac da bi ovi političari drugačije razmišljali da su se deset puta usrali u rovovima. Pljačka-skrivanje pljački-pljačka-skrivanje pljačke, time se bavi naša Vlada", piše Petrač, koji se umjesto ratovanja bogatio trgovanjem s MORH-om, uz pomoć svog prijatelja generala Vladimira Zagorca.

Na kraju pisma Hrvoje Petrač ne propušta još jednu priliku prikazati se velikim hrvatskim domoljubom, pozdravljajući Mirka Norca, koji "stoički nosi križ koji mu je natovarila ambiciozna hrvatska politika" i upućujući poruku hrvatskim braniteljima: "Ne dajte da bešćutno gaze i pljuju po vašim suzama, ranama i grobovima." Cijelo pismo prožeto gangsterskim tonom ukrašeno je velikom fotografijom mišićavog Petrača na naslovnici Nacionala. Da šepirenje bude kompletno.

Tomislav KLAUŠKI

PROZVANI GOVORE

Ivica ĐIKIĆ, novinar: Sramota za Nacional

Objavljivanje ovog pisma sramotno je za novine koje odavno funkcioniraju kao glasnik jednog kraka hrvatske mafije. Ovakvim objavljivanjem, bez ikakve ograde, potvrđuju svoj status medija za publiciranje mafijaških prijetnji. Ne mislim da su te prijetnje ozbiljne niti najava neke eliminacije, ali sramotno je da se jedne novine stavljaju na stranu čovjeka koji iznosi uvrede i prijetnje na račun drugih novinara. I to čovjeka čiji je društveni status upitan po više osnova.

Ratko MAČEK, glasnogovornik Vlade: Nitko ne smije prijetiti

Vlada RH odlučna je obračunati se s organiziranim kriminalom do kraja. U Hrvatskoj nitko nikome ne može i ne smije prijetiti, od običnih ljudi, preko novinara do javnih dužnosnika. Ovaj slučaj oko gospodina Petrača vezan je isključivo uz domenu pravosuđa.

Ingrid ANTIČEVIĆ-MARINOVIĆ, zastupnica SDP-a: I okrivljenici imaju prava

Hrvoje Petrač je na kraju pisma zahvalio Ingrid Antičević-Marinović na razboritoj izjavi u vezi s uhićenjem. Zastupnica SDP-a je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju objasnila da ne misli kako je njezino spominjanje u tom kontekstu štetno, te ponovila da i dalje smatra kako i osuđenici i okrivljenici u ovoj zemlji imaju svoja prava, a Vlada ih je prekršila stavljanjem osuđenog Petrača u politički kontekst ispunjenja Akcijskog plana. "Ja potičem optuženike da kažu kompletnu istinu, čak i ako ona nema veze s predmetom zbog kojega su osuđeni. To je najbolji način obrane", kazala je Antičević-Marinović.