Večernji list: 26. 09. 2005.

Razgovor: Matthew Rycroft, veleposlanik Velike Britanije u BiH

Bruxelles prijeti sankcijama RS-u

Autor: Dejan Jazvić

Neuspjeh političkih čelnika BiH u postizanju dogovora o reformi policije, odnosno neprihvaćanje vlasti Republike Srpske triju načela Europske komisije Bosnu i Hercegovinu ponovno su zaustavili na njezinu europskom putu. Šanse da pregovori o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom počnu do kraja ove godine sve su manje, a iz Bruxellesa upozoravaju i prijete vlastima u Banjoj Luci da će snositi odgovornost za posljedice zbog propasti reforme policije. Velika Britanija, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom i umnogome kreira međunarodnu politiku u BiH, jasno je stala iza tih upozorenja. Britanski veleposlanik u Sarajevu, Matthew Rycroft, u razgovoru za "Večernji list" kaže kako Europa nipošto neće odustati od svojih načela i zahtjeva.

VL: Koje su izravne posljedice neprihvaćanja reforme policije u BiH koje će građani najviše osjetiti?

RYCROFT: Bosna i Hercegovina zaostat će na svojem putu k Europi. Ostale zemlje znatno će brže napredovati i građani BiH, pa tako i Republike Srpske, osjetit će to tako što neće biti novih radnih mjesta, novih investicija, ekonomska situacija neće se popraviti, a o slobodnom putovanju bez viza neće se moći ni razmišljati.

VL: Koje postupke predlaže Velika Britanija da se riješi ta situacija? Kažnjavanje političkih čelnika i stranaka u RS-u ili neku vrstu izolacije?

RYCROFT: Izlaz iz situacije je samo ispunjenje svih uvjeta koje je Europska komisija postavila kako bi se s BiH moglo početi pregovarati o stabilizaciji i pridruživanju. Kao što znamo, reforma policije je jedina preostala prepreka na tome putu. Postignuće dogovora o reformi policije, uz uvažavanje svih triju principa Europske komisije, jest rješenje.

VL: Premijer Adnan Terzić tvrdi da je i službeni Beograd, odnosno vlast u Srbiji i Crnoj Gori, odgovoran za propast pregovora. Kako komentirate njegovo upozorenje da Europska unija zbog toga ne bi trebala ući u novu fazu odnosa sa SCiG?

RYCROFT: Ja očekujem da vlasti u Beogradu svoj utjecaj iskoriste tako da dužnosnici RS prihvate principe Europske komisije i prihvate dogovor o reformi policije.

VL: U BiH postoji mišljenje da je Europska unija mnogo popustljivija prema Srbiji i Crnoj Gori te da joj postavlja znatno manje uvjeta nego BiH. Imaju li osnove te tvrdnje?

RYCROFT: Europska unija svaku zemlju koja želi pristupiti Uniji razmatra posebno. Svaka zemlja ima svoj put, svoje uvjete koje treba ispuniti i brzina europskog puta ovisi samo o ispunjenju upravo tih uvjeta. Europska unija nije popustljiva i svi uvjeti koji su postavljeni pred neku zemlju moraju biti ispunjeni prije nego što počnu pregovori o stabilizaciji i pridruživanju.

VL: Osim političke štete BiH bi zbog odgode početka pregovora s EU mogla ostati i bez financijske pomoći koju potencijalne članice dobivaju iz posebnih fondova Unije. Postoji li mogućnost da se BiH ipak okoristi pretpristupnim fondovima EU?

RYCROFT: BiH će imati jedino mogućnost koristiti se fondovima ako napreduje k Europi. Izabrati izolaciju od Europe bit će ekonomski loše, ali negativno i zbog mnogih drugih stvari.

VL: Mnogo je pitanja nakon eksplozije u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu. Osjećate li se sigurno u Sarajevu i BiH i kako objašnjavate činjenicu da se incident dogodio upravo u predstavništvu Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj?

RYCROFT: Sada znamo da se nije radilo o terorističkom napadu i da se neodgovorni službenik našeg veleposlanstva u Zagrebu nalazi u pritvoru. Mi se u Sarajevu osjećamo sigurno i radimo normalno, ali smo, naravno, uvijek na oprezu.

VL: Bilo je informacija o terorističkim prijetnjama međunarodnim i diplomatskim predstavništvima u BiH. Postoji li u BiH, prema vašem mišljenju, opasnost od terorizma?

RYCROFT: Opasnost od terorizma je realna opasnost svugdje u svijetu i u svako doba. Neodgovorno je i opasno zatvarati oči pred tom činjenicom. Kao sto sam rekao, mi nemamo razloga da se u BiH osjećamo ugroženo, ali smo, bez obzira na to, oprezni i vodimo računa o svojoj sigurnosti.