Novi list: 21. 10. 2005.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP 1861: PRODUŽETAK ROKA ZA REVIZIJU PRETVORBE I PRIVATIZACIJE

Još jedan veliki blef udružene vlasti i oporbe

Primjer »Gavrilović« odlično potvrđuje tezu da je produljenje roka za pretvorbu i privatizaciju prijevara u najvećoj pljački građana i njihove imovine

Protekla, jalova saborska rasprava o izvješću Ureda za reviziju, u kojem je konstatirano da je u više od 95 posto slučajeva nezakonito provedena pretvorba i privatizacija, ogolila je do kraja pritajenu spregu cjelokupne vladajuće garniture i oporbe predvođene SDP-om. Osobito se je to moglo primjetiti tijekom verbalnog duelu zastupnika SDP-a i HDZ-a, Arlovića i Červara, kada je na Červarovu primjedbu da su se nezakonito obogatili ne samo HDZ-ovci već i titoisti, socijalisti i komunisti, Arlović uzvratio da je od Tuđmana dobio orden za zasluge u ratu.

Dakle, tu se savršeno ogleda da je i u pljački i u ratu Tuđmanovom HDZ-u ljestve držao i čuvao Arlovićev SDP, što je naravno, uza sve druge sinekure, bilo nagrađivano i vrhovnikovim ordenjem. Izuzetno značajan primjer, da će ponovno biti izigrani i prevareni svi oni koji očajnički očekuju ili se još nadaju da će HDZ i SDP zajedničkim snagama učiniti nešto drugo od viđenog, tijekom produžetka roka za reviziju pretvorbe i privatizacije do 30. rujna slijedeće 2006. godine, jest postupanje sa Izvješćem o reviziji pretvorbe mesnog giganta “Gavrilović” iz Petrinje.

Neosnovan stečaj “Gavrilovića”

U izvješću iz ožujka 2003. godine utvrđeno je da je nad mesnom industrijom “Gavrilović” neosnovano proveden stečajni postupak a na fingiranom natječaju cjelokupno golemo poduzeće sa svim nekretninama, trgovinama i voznim parkom, u kojem je bilo zaposleno cca. 6000 zaposlenika, prodano je za 3 i pol milijuna DEM jednom jedinom ponuđaču, sadašnjem nominalnom vlasniku, Đuri Gavriloviću. Nakon oslobađanja Petrinje i Banovine, RH je pokrenula 1996. godine tužbu radi utvrđenja ništavosti kupoprodajnog ugovora sa Đurom Gavrilovićem, ali na prijedlog Slavka Linića, Račanova vlada u studenom 2000. godine povlači tužbu i ostavlja poduzeće u vlasništvu Đure Gavrilovića.

Umjesto da Državno odvjetništvo 2003. godine pokrene odgovarajuće postupke temljem nalaza državne revizije o nezakonitim radnjama u postupku pretvorbe i privatizacije tvrtke “Gavrilović Holding Petrinja”, izvješće godinu dana leži u ladici državne revizorice a od svibnja 2004. na prijedlog oštećenih, pa do srpnja 2005. prašinu skuplja u USKOK-u, koji smatra da nema elemenata organiziranog kriminala u ovoj otimačini apokaliptičnih razmjera. Spis u vječnom pravosudnom reketu, USKOK prosljeđuje Državnom odvjetništvu u Sisak, koje valjda treba napisati rješenje o odbijanju pokretanja kaznenog postupka zbog zastare ili nekog drugog jalovog izgovora.

U međuvremenu, bivši zaposlenici okupljeni u Udrugu bivših djelatnika “Gavrilović” Petrinja na sastancima sa predstavnicima nadležnih ministarskih resora pokušali su ishoditi prodaju ili korištenje jedinog preostalog dijela nekadašnjeg mesnog giganta “Gavrilovića” - Male privrede d.o.o. Petrinja, koja se nalazi još uvijek u vlasništvu HFP-a.

U odgovoru ministra gospodarstva g. Branka Vukelića upućenom na adresu udruge 28.07.2005. godine, zaključeno je, da isključivo samo Društvo “Gavrilović” Mala privreda d.o.o. Petrinja može podnijeti zahtjev za pokretanje upravnog postupka HFP-u radi ishođenja dokaza da je nesporni vlasnik određene imovine, a tek po okončanju postupka utvrđivanja vlasništva nad imovinom, Društvo “Gavrilović” Mala privreda d.o.o. Petrinja dobiva pravo podnijeti HFP-u zahtjev za privatizaciju.

Ministar Vukelić napominje “da HFP neće pokretati po službenoj dužnosti postupak privatizacije”, što znači da država nije zainteresirana za utvrđivanje vlasništva nad imovinom Društva “Gavrilović” Mala privreda d.o.o. Petrinja, niti je zainteresirana za postupak privatizacije, ali ukoliko samo Društvo, koje je u državnom vlasništvu to hoće, HFP će provesti postupak.

Jedini logičan i razuman zaključak koji iz ovog odgovora ministra Vukelića proizlazi jest, da pošto država nije zainteresirana, naravno da neće ni zaposleni u njezinom poduzeću a to ovog trenutka jest Društvo “Gavrilović” Mala privreda d.o.o. Petrinja, pokretati bilo kakav postupak koji nije iniciran od države, odnosno HFP-a kao njegovog vlasnika.

Bahati odgovor ministra Vukelića

Ovakvim bahatim, bešćutnim i ciničnim odgovorom ministra Vukelića, Udruga bivših djelatnika “Gavrilovića” iz Petrinje izgubila je svaku nadu da će u okviru pravnog i gospodarskog sustava hrvatske države moći bilo što postići. Ne samo po pitanju naknade štete zbog otete tvornice “Gavrilović”, koju su izgradili svojim znanjem, radom i kapitalom, već da prema tvrdom stavu resornog ministra Vukelića, nisu dobrodošli niti da spašavaju ostatke ostataka nekadašnjeg ponosa Petrinje, Banovine i cijele Hrvatske.

Ovaj primjer odlično potvrđuje tezu da je produljenje roka za reviziju pretvorbe i privatizacije samo jedan sramotan blef i prijevara u najvećoj pljački hrvatskih građana i njihove imovine u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

Premda se vladajući HDZ voli pozivati na kršćanska načela i čak se je prošvercao u pridruženo članstvo Europske narodne stranke, posve su zaboravili upozorenje sa stranica Evanđelja “o zlim vinogradarima, koji su sav urod prisvojili za sebe(pretvorba i privatizacija, milijarde EUR-a opljačkane, 400 tisuća ljudi bez posla, 500 tisuća socijalnih slučajeva umirovljenika, itd.) pa ih je gospodar dao pogubiti, a vinograd je iznajmio drugim vinogradarima, što će mu davati urod u svoje vrijeme.”, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861.