Večernji list: 29. 10. 2005.

Tjeralica: Bivši šef hrvatske Udbe nije očekivao da će Nijemci tražiti uhićenje

Perković u šoku

Autor: ZVONIMIR DESPOT

Josip Perković je, kako čujemo, šokiran činjenicom da je Njemačka za njega izdala uhidbeni nalog zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu te u nagovaranju na dva druga ubojstva, što nije očekivao. Stoga je već kontaktirao s prijateljem Antom Nobilom, koji nam je to jučer i potvrdio.

Razgovarali smo, ali još službeno nisam odvjetnik, nije potpisao punomoć, jer predmet još nije došao u Hrvatsku. Sve što znam pročitao sam u novinama, pa ću više znati tek kad iz Njemačke dođe dokumentacija. Tada ću znati za što ga točno terete kazao je Nobilo i potvrdio da će u tom slučaju biti Perkovićev odvjetnik.

Njemački dokazi

Izvjesno je da Nijemci imaju određene dokaze protiv Perkovića, a vrlo je moguće da je u njemačkom pritvoru propjevao i u srpnju uhićeni Krunoslav Prates. Također je sigurno da će u slučaju suđenja u Hrvatskoj protiv njega svjedočiti Bože Vukušić, a živi su i Stjepan Bilandžić te Franjo Goreta.

Riječ je o dvojici za koje Nijemci sumnjiče Perkovića da je pokušao organizirati njihovo ubojstvo. Josip Müller, koji je to prijavio tada njemačkoj policiji, mrtav je, ali je još živ Mihajlo Svilar koji je kao službenik Udbe bio upleten u slučaj. Prema jednima, živi na istoku Hrvatske, a prema drugima oko Beograda. Bilandžić traži da se prije Perkovića procesuiraju partijski nalogodavci. Goreta je pak u teškoj situaciji jer je prijatelj s Perkovićem, a i zna koliko je Perković učinio za naoružavanje Hrvatske. Živ je još i Jan Gabriš, i to u Zagrebu, koji je radio s Perkovićem, a u Banjoj Luci skrasio Branko Traživuk koji je također bio blizak Perkoviću, ali je bio uhićen u aferi Labrador i zatim razmijenjen.

Tu je i Alija Đonlić, tajnik Islamske zajednice u Osijeku, koji je nekad radio za Udbu zajedno s Perkovićem. S njime se razišao 1990. kad mu je, kako kaže, Perković namjestio da ode iz službe.

Službena tajna

Ne mogu govoriti jer me obvezuje službena tajna. Svi smo radili svoj posao, ne znam što je radio sve Perković, ali to bi trebali znati njegovi nadređeni. No, vjerujem da ništa od toga neće biti, nema tragova, dokaza. Sve je prenapuhano drži Đonlić.

Očito je da će se za ubojstvo Stjepana Đurekovića voditi postupak u Njemačkoj protiv Pratesa te u Hrvatskoj protiv Perkovića kojega terete i za spomenutu dvojicu. Bit će zanimljivo vidjeti kakva će presuda biti u obje zemlje. Na ispitu su mnogi.

Mesić: Nije sin kriv zbog oca

Predsjednik Mesić nije upoznat s detaljima slučaja Perković, ali ne misli da stalno naglašavana činjenica da sin Josipa Perkovića radi u njegovu uredu može na bilo koji način naštetiti ugledu Ureda. Vidim da je u medijima stalno to naglašavano, ali ne znam još ni za jedan slučaj da je sin još prije rođenja mogao odlučivati o svome ocu ili izboru njegova posla. To nije nigdje viđeno pa bi u Hrvatskoj to bilo prvi put u povijesti.Jasno je da je Josip Perković hrvatski državljanin i da će se hrvatska država prema njemu ponašati u skladu sa zakonima i propisima, što znači da se ne može podlijegati nikakvoj vrsti ni medijskih ni političkih pritisaka. Zakon kaže da se hrvatski državljani ne mogu samo tako izručivati i da se za sve takve slučajeve treba obratiti hrvatskom pravosuđu i prepustiti ih hrvatskim sudovima komentirao je predsjednik Mesić. (J. P.)

Ključan Pratesov dosje

Čini se da je Nijemcima jedan od ključnih dokaza protiv Perkovića udbaški dosje Krunoslava Pratesa koji su dobili od jednoga bivšeg službenika Udbe. U njemu je dokument s potpisom Perkovića, koji potvrđuje da je na vezi držao Pratesa, a Nijemci imaju, čini se, i izjavu čovjeka koji im je dao taj dosje.