Glas Istre: 31. 10. 2005.

NEOČEKIVANA PREPREKA NA ĐAPIĆEVU PUTU DO MEĐUNARODNE REHABILITACIJE HSP-a

Izrael otkazuje Đapićev posjet

Otkazuje se i partnerstvo Osijeka i Ariela, »i to ne zbog Osijeka, nego zato što je Đapić gradonačelnik«

ZAGREB - Izrael će otkazati posjet Ante Đapića toj zemlji zbog političkih stavova njega i njegove stranke, doznali smo jučer iz pouzdanih izvora u Izraelu. Predsjednik HSP-a i gradonačelnik Osijeka nedavno je najavio da će 8. studenoga otputovati u petodnevni posjet Izraelu, no od toga neće biti ništa.

- Posjet će biti otkazan. Otkazat će se i uspostavljanje partnerskih odnosa izraelskoga grada Ariela s Osijekom. Pritom valja naglasiti da to nema nikakve veze s Osijekom, nego samo s činjenicom da je na čelu toga grada Anto Đapić, kazao nam je pouzdani izvor iz Izraela, naglašavajući da razloge otkazivanju Đapićeva posjeta Izraelu treba tražiti u filoustaškim stavovima HSP-a i njegova predsjednika proteklih godina.

U HSP-u jučer nisu znali za tu informaciju. »Iz Izraela u Osijek nije došla nikakva slična informacija. Gradonačelnik Anto Đapić nema potvrdu otkazivanja posjeta«, kazao nam je jučer poslije podne vanjskopolitički savjetnik HSP-a Mate Granić. »To može biti i podvala, jer sigurno ima onih koji se protive Đapićevu posjetu«, upozorio je Granić. »Do kraja radnoga dana u petak sve su pripreme za posjet tekle u najboljem redu, a diplomatski je potpuno neuobičajeno da netko objavi informaciju o otkazivanju posjeta prije nego što je obavijestio onoga tko bi trebao putovati«, kazao nam je Granić.

Premda bi Đapić u Izraelu trebao boraviti ne kao predsjednik HSP-a, nego kao gradonačelnik Osijeka, u javnosti nije krio želju da njegov posjet pripomogne međunarodnoj rehabilitaciji stranke, koja je devedesetih otvoreno iskazivala privrženost ustaškome pokretu i Anti Paveliću.

Nagađalo se i o tome da će se predsjednik HSP-a u Izraelu ispričati za holokaust nad Židovima u NDH, ali Đapić je to opovrgnuo, izjavljujući da se »neće ispričati, jer se ne osjeća odgovornim«, nego da će »izraziti žaljenje«. Opovrgnuo je i da je HSP ikada bio filoustaška stranka: »HSP se pogrešno percipirao. U 16 godina mog djelovanja nije se mogla čuti niti jedna antisemitska izjava«, izjavio je u hrvatskim medijima.

B. PAVELIĆ

Zainteresirana javnost

- Idem u Izrael kao gradonačelnik Osijeka, ali budući da sam i predsjednik HSP-a, jasan mi je veliki interes hrvatske javnosti za moj posjet. U svakom slučaju, znat ću se pravilno postaviti, izjavio je Ante Đapić.