Glas Istre: 02. 11. 2005.

EPHRAIM ZUROFF POTVRDIO OTKAZIVANJE POSJETA OSJEČKOG GRADONAČELNIKA IZRAELU

Đapić Izraelu nepoželjan

Anto Đapić je ekstremist i antisemit kojemu na zidu visi slika Ante Pavelića, rekao je Zuroff. U HSP-u se jučer još nisu predali, nastojeći diplomatskim kanalima spasiti Đapićev posjet

ZAGREB - Anto Đapić nije dobrodošao u Izrael jer je ekstremist i antisemit, izjavio je u ponedjeljak Ephraim Zuroff, voditelj jeruzalemskoga ureda Centra Simona Wiesenthala, potvrđujući time našu informaciju da će Izrael otkazati posjet gradonačelnika Osijeka, koji je 8. studenoga trebao započeti petodnevni posjet toj zemlji.

Đapić je ondje namjeravao uspostaviti partnerstvo Osijeka i izraelskoga grada Ariela, ali i međunarodno rehabilitirati HSP, koji se posljednjih mjeseci trudi promijeniti imidž ustašofilske stranke. Gradonačelnik Ariela Ron Nachman, međutim, telefonski je i pismeno proteklih dana otkazao Đapićev posjet. Dopisom osječkoj gradskoj upravi, pomoćnik gradonačelnika Ariela Sharon Ben-Avi potvrdio je 31. studenoga da je gradonačelnik Nachman odlučio otkazati Đapićev posjet.

- Pišem na zahtjev gradonačelnika Nachmana kako bih potvrdio njegovu odluku o otkazivanju posjeta, što vam je sinoć kazao i telefonom, stoji u Ben-Avijevom dopisu osječkoj gradskoj upravi. Razlozi otkazivanja posjeta u tom se dopisu ne navode, ali se sugerira da ih se može doznati u Simon Wiesenthal Centru ili u izraelskome ministarstvu vanjskih poslova. U tome ministarstvu, kao ni u izraelskom veleposlanstvu u Zagrebu, nismo jučer uspjeli doznati te razloge, ali ih je hrvatskoj redakciji RTL-a u ponedjeljak navečer objasnio Ephraim Zuroff.

- Anto Đapić je ekstremist i antisemit kojemu na zidu visi fotografija Ante Pavelića. On nije osoba koja bi bila poželjna i dobrodošla u Izraelu, kazao je Zuroff toj televizijskoj postaji.

Hrvatsko veleposlanstvo u Izraelu nije nam jučer moglo ništa kazati o cijelome slučaju. »O pripremama za Đapićev posjet nismo bili obaviješteni, što je neuobičajeno, jer se takvi događaji uvijek organiziraju preko našega veleposlanstva. No ovoga puta nitko nas nije konzultirao«, kazao nam je izvor iz hrvatskoga veleposlanstva u Tel Avivu, dodajući da veleposlanstvo nije obaviješteno ni o razlozima otkazivanja Đapićeva posjeta.

Osječki gradonačelnik jučer nije želio komentirati otkazivanje posjeta, ali su iz HSP-a neslužbeno poručili da se »još ne predaju«. »Diplomatska inicijativa još traje, pokušavamo spasiti posjet«, kazao nam je jučer izvor iz HSP-a.

B. PAVELIĆ, Z. CRNČEC

Dojava iz Hrvatske

Izraelski regionalni dnevnik »Yedioth Aharonot« u kratkom je članku 28. listopada objasnio da je otkazan Đapićev posjet Arielu. »U ured Ephraima Zuroffa stigla je vijest iz Hrvatske prema kojoj se gradonačelnik Ariela sprema potpisati ugovor o bratimljenju s osječkim gradonačelnikom Antom Đapićem, poznatim ekstremnim antisemitom«, stoji u članku. Zuroff je o tome obavijestio gradonačelnika Ariela Rona Nachmana, koji je odmah otkazao posjet, objasnivši da Đapića »uopće nije poznavao«. Osječkog gradonačelnika dnevnik opisuje kao »poznatog antisemita« kojemu u uredu »visi slika čelnika ustaša, pronacističkog pokreta koji je u Drugom svjetskom ratu usmrtio i protjerao velik broj hrvatskih Židova«.

Kraus: Neprihvatljiva ikonografija

- Čuo sam da je Đapićev posjet Izraelu otkazan, ali ne znam točno o čemu je riječ. Kada govorimo o Anti Đapiću, ne sjećam se da je davao antisemitske izjave, ali se sjećam da se fotografirao pod slikama Ante Pavelića, što je svakako neprihvatljivo, kazao nam je jučer predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus. Po njemu, »privatno svatko može posjetiti Izrael, ali ni u Izraelu, niti igdje drugdje, nije prihvatljiva ikonografija kakvom se okruživao HSP«.

Kramarić: I zapadnoeuropski gradovi preispitat će odnose s Osijekom

I neki zapadnoeuropski gradovi mogli bi preispitati odnose s Osijekom, kazao nam je jučer bivši osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić, kojega je ovaj slučaj ponukao da zaključi kako »deklarativno retuširanje HSP-a u stvarnosti ne prolazi«. »HSP-ova promjena mora biti stvarna i iskrena, a simbolički posjeti i izjave nikoga nisu uvjerili«, kaže Kramarić, koji dodaje da »Đapića nije zvao ni izraelski parlament Knesset, ni predsjednik ni premijer Izraela, pa nitko od njega nije ni tražio da se ispričava«.