Glas Istre: 02. 11. 2005.

PREDSJEDNIK SABORA VLADIMIR ŠEKS KRITIZIRA ZASTUPNIKE ZBOG NEDISCIPLINE I ZALAŽE SE ZA ETIČKI KODEKS

Nekih zastupnika nema mjesecima u Saboru

Zastupnici žele biti dio vlasti uz koju ide i visoka plaća, ali za obveze ne mare, naglašava Šeks

ZAGREB - Ima zastupnika kojih mjesecima nema u Saboru, a ako i dođu, budu tu pola sata i odu. Zastupnici nemaju propisano radno vrijeme i teorijski je moguće da neki od njih bude prisutan u parlamentu samo na prisezi i više nikad. Zastupnici žele biti dio vlasti uz koju ide i visoka plaća, ali za obveze ne mare, naglašava predsjednik Sabora Vladimir Šeks i dodaje da je on nemoćan jer zastupnici nemaju imperativni mandat pa ih se ne može opozvati. Jedina je kazna za zastupnike neradnike, zaključuje, pad njihovog rejtinga u javnosti.

U parlamentu Latvije je prihvaćen etički kodeks koji bi trebao popraviti ugled toga tijela. Čak tri četvrtine zastupnika glasalo je za rigorozan kodeks kojim su sebi zabranili psovanje i pušenje u javnosti. Vladimir Šeks ističe da je i u hrvatskom parlamentu davno uočen problem neprimjerenog ponašanja zastupnika, ali ga se još nije normiralo.

- Prije godinu dana predsjedništvo Sabora usvojilo je i jedan neformalan etički kodeks kojim bi se osiguralo da rasprave u parlamentu budu tolerantne, bez vrijeđanja i govora mržnje, ali to je propalo nakon istupa pojedinih zastupnika, objašnjava Šeks. Iz vlastitog iskustva zna da su opomene promašena mjera, a opet pitanje je treba li netko odgovarati za iznošenje mišljenja, ma kakvo god ono bilo.

A jedan od zastupnika kojega se najviše percipira kao »trouble makera« u Saboru je neovisni Ivo Lončar. Legendarni su njegovi okršaji sa Zlatkom Tomčićem dok je on bio predsjednik Sabora. Četiri puta su i stražari dolazili da Lončara vode iz dvorane.

- Točno je da sam energičan govornik, ali nikad nisam nikoga vrijeđao, niti sam se nedolično ponašao. I nikad ne psujem. Radi se jednostavno o tome da Tomčić nije razumio moje retoričke parabole, opravdava se gorljivi Lončar, koji uvijek upozorava da je Hrvatski sabor u usporedbi s mnogim drugim parlamentima »anđeo Gabrijel«.

- Nisam za to da nam se uniformira govor i ponašanje u Saboru i izvan njega. Moje je mišljenje da bi parlament trebao biti Hyde Park, s unaprijed određenim pravilima da se ne bi išlo ispod donje granice dobrog ukusa, rekao nam je Lončar.

IDS-ovac Damir Kajin dosad je, osim po čestom javljanju za riječ, bio zapažen i kao vrlo originalan psovač. Jednom je u saborskim klupama njegova žrtva bio pravaš Miroslav Rožić, a drugi put Silvano Hrelja iz HSU-a. I Kajin je odlučno protiv etičkog kodeksa.

- Sabor nije katedrala u kojoj će se pobožno slušati propovjednika, već mjesto svenarodne rasprave, koje su često strastvene, pa poleti i neka teža riječ. Pogotovo smo mi na Mediteranu malo temperamentniji, kazao nam je Kajin. Premda je nepušač, zastupnicima ne bi zabranio ni javno pušenje.

D. CIGLENEČKI