Glas Istre: 02. 11. 2005.

BIVŠI SRPSKI ŠPIJUN U »POLITICI« GOVORI O UBOJSTVU HRVATSKOG EMIGRANTA

Đurekovića ubili pripadnici beogradskog podzemlja po nalogu Udbe

Spasić je u svojoj autobiografskoj knjizi »Lasica koja govori« opisao pripreme za ubojstvo Stjepana Đurekovića, ubijenoga, kako tvrdi, u operaciji nazvanoj »Dunav«, za koju kaže da je bila »legitimna antiteroristička akcija«

BEOGRAD - Bivši pripadnik Službe državne sigurnosti iz Beograda, danas vlasnik privatne detektivske agencije, Božidar Spasić tvrdi da su u akciji likvidacije Stjepana Đurekovića, hrvatskog političara ubijenoga 1983. godine u Njemačkoj, sudjelovali pripadnici beogradskog podzemlja, po nalogu tadašnjeg vrha Udbe.

»Svi koji su izveli akciju sada su mrtvi. Tu su, pored Đorđa Boškovića Giške, sudjelovali i Željko Ražnatović Arkan, Ranko Rubežić, Dragan Malešević Tapi i Dragan Joksić Joksa«, tvrdi Spasić.

Bošković je poginuo u kolovozu 1991. godine kod Gospića, kao član Srpske dobrovoljačke garde Vuka Draškovića (koji je tvrdio da je Giška ubijen s leđa). Ranko Rubežić ubijen je sredinom 80-ih u Beogradu u policijskoj sačekuši. Željko Ražnatović Arkan ubijen je početkom 2000. godine u beogradskom hotelu »Intercontinental«, Dragan Malešević Tapi umro je od srčanog udara za vrijeme policijskog ispitivanja 2003. godine, u vrijeme akcije »Sablja«, provedene nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, dok je Dragan Joksić ubijen u Beogradu 90-ih godina. Svi su bili poznati pripadnici beogradskog kriminalnog podzemlja.

Spasić je u svojoj autobiografskoj knjizi »Lasica koja govori« opisao pripreme za ubojstvo Đurekovića, ubijenoga, kako tvrdi, u operaciji nazvanoj »Dunav«, za koju kaže da je bila »legitimna antiteroristička akcija«, s obzirom na to da je Đureković s drugim emigrantima u garaži u kojoj je ubijen pripremao terorističke akcije koje su trebale biti izvedene u tadašnjoj SFRJ.

»Nalog za kreiranje i izvršenje akcije dao je Stane Dolanc, tadašnji savezni sekretar za unutarnje poslove. On je, poslije dobivenih podataka o Đurekovićevu bijegu i njegovom ponašanju u Njemačkoj, eksplicitno zahtijevao na Savjetu za zaštitu ustavnog poretka da naša obavještajna služba likvidira ovog emigranta. U to vrijeme predsjednica Savjeta bila je Milka Planinc, a među članovima su bili Mika Špiljak, Nikola Ljubičić i sam Dolanc«, piše Spasić u svojoj knjizi.

U akciji likvidacije, kaže Spasić »Politici«, bile su uključene tri ekipe. Prva, u kojoj je bio on osobno, imala je zadatak napraviti propagandnu akciju, koja je imala za cilj »zamagliti tragove oko toga tko je likvidirao Đurekovića«, u drugoj je bio Josip Perković, za kojim je sad raspisana njemačka tjeralica, sa zadatkom da preko svojih operativnih veza prikuplja informacije o Đurekovićevu kretanju. Jedan od Perkovićevih operativaca, tvrdi Spasić, bio je i Krunoslav Prates, koji je u emigraciji boravio 40 godina kao agent hrvatske tajne policije, a koji je nedavno i uhićen. Treća ekipa imala je zadatak likvidirati Đurekovića.

Njemački savezni ured za kriminalitet iz Wiesbadena nedavno je, navodi »Politika«, raspisao međunarodnu tjeralicu za hrvatskim državljaninom Josipom Perkovićem, zbog sumnje da je bio umiješan u ubojstvo Stjepana Đurekovića. Perković je, navodi se, osumnjičen da je kao visoki dužnosnik tadašnje Udbe, za koju je radio do 1991. godine, zajedno s još jednim pripadnikom te službe 1977. godine pokušao nagovoriti jednog Hrvata s boravkom u Njemačkoj na ubojstvo »dvojice hrvatskih političkih emigranata«. (Hina)