Slobodna Dalmacija: 02. 11. 2005.

DOZNAJEMO JOSIPU PERKOVIĆU NE MOŽE BITI SUĐENO

Đurekovićevo ubojstvo u zastari

I TJERALICA SPORNA Ne samo da tjeralica protiv Perkovića nije registrirana u Lyonu, već ona prilično odstupa od Interpolova standarda. U njezinoj internet verziji stoji raspisana nagrada od 5000 eura za donositelja informacije o vezama Perkovića s Đurekovićevim egzekutorima, iako to nipošto nije uobičajeno za dokazanim ubojicama i kriminalcima

Piše: Jasna BABIĆ

Ubojstvo Stjepana Đurekovića, nekadašnjeg diretora Ine i hrvatskog emigranta, u zastari je već pune dvije godine, kako doznaje Slobodana Dalmacija. Prema objašnjenima iz pravosudnih krugova, čak da su protiv Josipa Perkovića, umirovljenog djelatnika Službe državne sigurnosti, prikupljeni najčvršći dokazi, kazneni progon više nije moguć. Hrvatska, naime, ne dopušta ekstradiciju svojih državljana.

Ukoliko raspolažu dovoljno uvjerljivim optužnim materijalom, Nijemci su mogli zatražiti Perkovićevo suđenje u Hrvatskoj, po hrvatskim zakonskim uvjetima koji su vrijedili u doba zločina. Po domaćim regulama, u tom slučaju, zastara za najteži oblik kvalificiranog ubojstva iznosi 20 godina. A Stjepan Đureković ubijen je u Njemačkoj 1983., što znači prije 22 godine.

Nagrada od 5000 eura

Budući da su o Đurekoviću u nekoliko navrata razgovarali s hrvatskim MUP-om, te su činjenice njemačkim vlastima bile poznate već prošloga tjedna, kada se na internet stranicama njemačke policije pojavila, navodno, međunarodna tjeralica za Josipom Perkovićem. No, od tada do danas otkrile su se i zornije pojedinosti koje upućuju na manipulaciju s tamnim mrljama iz jugoslavenske prošlosti: ne samo da tjeralica protiv Perkovića nije registrirana u središnjem Interpolovu uredu u Lyonu, već ona prilično odstupa od Interpolova standarda. U njezinoj internet verziji stoji raspisana nagrada od 5000 eura za donositelja informacije o vezama Perkovića s Đurekovićevim egzekutorima. U tjeralicama za dokazanim ubojicama i kriminalcima to nipošto nije uobičajeno.

Nalog za smaknuće izdao Stane Dolanc

Istodobno, u Beogradu se, sa stranica "Politike", oglasio Božidar Spasić, nekadašnji Perkovićev kolega iz Državne sigurnosti. On tvrdi da su svi akteri Đurekovićeva smaknuća danas mrtvi. Neki su poginuli u mafijaškim dvobojima na beogradskim ulicama, a drugi su skončali kao pripadnici srpskih "odreda smrti" u ratovima u Hrvatskoj i BiH. Ubojstvo Stjepana Đurekovića Spasić također pripisuje Državnoj sigurnosti bivše SFRJ. Nalog je stigao iz tadašnjeg državnog vrha, od Staneta Dolanca. No, za egzekutore tajna policija je angažirala pripadnike beogradskog i crnogorskog podzemlja, pod vodstvom Željka Ražnatovića Arkana i Đorđa Boškovića Giške.

Kako je Slobodna Dalmacija nedavno izvijestila, njemačka policija isti kriminalni krug sumnjičila je za Đurekovićevu likvidaciju još početkom devedesetih.