Glas Istre: 03. 11. 2005.

Lovac zečjeg srca

Ovo je naš mali doprinos moralnoj higijeni hrvatskog društva i stvaranju atmosfere da u ovoj državi možda više neće biti nedodirljivih, izjavio je slavodobitno sada već bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer na dan kada su uhićeni Mate Granić i Darinko Bago.

Bio je to uistinu mali doprinos borbi protiv mita i korupcije »velikih zvjerki« jer su i Granić i Bago nakon vikenda provedenog u Remetincu pušteni kućama. Žganjerova slava trajala je kratko, a hrvatski Eliot Ness nije se tim povodom naciji obratio s državne dalekovidnice već je »ekskluzivu« podario »Noćnoj mori« Željka Malnara gdje se neuspješno pokušao natjecati s Jajanom, Ševom, Bracom, Stankecom i ekipom. Da posao šefa USKOK-a nije zajebancija, pokazalo se kada je Granić završio u bolnici gdje su mu ugrađena tri stenta u dvije srčane arterije.

Nakon što je istražni sudac odbio prihvatiti Žganjerove argumente za pritvorom, u jednim su dnevnim novinama osvanuli transkripti prisluškivanog razgovora Mate Granića i Velimira Delonge na Mirogoju. Objavljivanje ključnih dokaza koje je prikupila policija javnost je trebalo uvjeriti da je USKOK ipak u pravu jer je u najmanju ruku neobično da se poslovni razgovori vode na groblju. Bilo kako bilo, na kraju je zec ostao u šumi zbog lovčevog »šlamperaja«.

To je svakako bio najveći, ali ne i jedini gaf Željka Žganjera na čelu USKOK-a. Pucanj u prazno i još jedna blasfemija pravosuđa bilo je Žganjerovo pozivanje na obavijesni razgovor Miroslava Ćire Blaževića nakon jedne u nizu njegovih verbalnih bombi ispaljenih u ratu sa Zdravkom Mamićem. Na Ćirino prozivanje Mamića citiranjem jedne njegove stare rečenice zbog lažiranja nogometnih utakmica i kupovanja sudaca Žganjer je zagrizao kao glavoč. No, Hrvatska nije Njemačka pa da sudionici loptačkih i kladioničkih namještaljki završe u zatvoru iako svi znamo da niti jedno prvenstvo do sada nije bilo regularno.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala ostao je za Žganjerovog mandata posramljen i nakon što je sud prvostupanjskom presudom oslobodio Nevenku Tuđman optužbe da je koristila svoj ugled i protuzakonito posredovala u namještanju poslova, ostvarivši dobit od 1,7 milijuna kuna, dok je Igor Knežević, koji ju je prijavio, kažnjen s dvije godine zatvora uvjetno. Također, propao je i predmet što se protiv odvjetnika Mirka Batarela i bivšeg županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge vodio zbog mita. Jedini plus u ove tri godine Žganjer je za sada zaradio u rješavanju otmice sina generala Vladimira Zagorca ako presude Novici Petraču i ostalima postanu pravomoćne.

Razrješenje Željka Žganjera vremenski se poklopilo s predstavljanjem novog nacionalnog antikorupcijskog programa. Igra sudbine ili jednim udarcem dvije muhe?

Branko MIJIĆ