HRT: 03. 11. 2005.

HRVATSKI CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE ZLOČINA KOMUNIZMA O SLUČAJU PERKOVIĆ

3. studenoga - Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma izrazio je priopćenjem negodovanje zbog tvrdnje Ministarstva unutarnjih poslova da nema osnova za obavijesni razgovor s Josipom Perkovićem, kojega njemačka policija sumnjiči da je kao pripadnik jugoslavenske tajne službe bio umiješan u ubojstvo hrvatskog političara u egzilu Stjepana Đurekovića 1983. godine.

U svojem priopćenju Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma osobito se osvrće i demantira tvrdnje bivšeg pripadnika Službe državne sigurnosti iz Beograda Božidara Spasića o Đurekovićevoj umiješanosti u terorizam. Stjepan Đureković je bio "politički emigrant koji je ubijen zbog tadašnjeg jugoslavenskog kaznenog verbalnog delikta mišljenja, koje je izrazio u knjigama 'Ja, Josip Broz Tito', 'Komunizam - velika prijevara', 'Slom ideala' i 'Crveni menadžeri'. Gospodin Stjepan Đureković je kao jedan od direktora zagrebačkog naftnog koncerna INA bio najbolje upoznat s jugokomunističkim ustrojem i njegovim moralnim zastranjenjima i totalitarnim postupcima koje je u svojim knjigama objavio. Zbog toga je od titoiste i slovenskog jugoboljševika Dolanca dobio izvansudsku smrtnu presudu", kaže se u priopćenju. Dodaje se kako se službeni dokaz da je Stjepan Đureković bio hrvatski politički emigrant nalazi u "Izvješću o radu Komisije Sabora Republike Hrvatske za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava", od 12.10.1999. godine.

U priopćenju Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma među ostalim iznosi ocjenu da je Perkovićev sin kao savjetnik u Uredu predsjednika Republike Hrvatske u poziciji utjecati na istragu, ocjenu da je sramota za Hrvatsku da je Josip Perković u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana bio na čelu SIS-a, te da sadašnja Vlada štiti osumnjičenika za ubojstvo. Priopćenje je potpisao Goran Jurišić, ovlaštena osoba za zastupanje Centra.

Hrvatski MUP zaprimio je jučer međunarodnu Interpolovu tjeralicu za Josipom Perkovićem i izvijestio njemačke vlasti da ne može postupiti po tjeralici jer Ustav priječi izručenje hrvatskih državljana, niti ga može kazneno goniti sve dok se predmet ne ustupi našem pravosuđu. Za obavijesti koje bi pridonijele Perkovićevu uhićenju njemačke vlasti raspisale su i nagradu od 5.000 eura. Perković je osim za umiješanost u Đurekovićevo ubojstvo osumnjičen i da je zajedno s jednim drugim suradnikom tajne službe u studenome 1977. godine nagovorio jednog Hrvata u Njemačkoj na ubojstvo dvojice hrvatskih političkih emigranata.