Večernji list: 03. 11. 2005.

FINANCIJE Čelni ljudi MMF-a za Hrvatsku zatražili sastanak s predsjednikom Mesićem

MMF: Pretjerali ste s kreditima građanima

Autor: JASMINA POPOVIĆ, DEANA KNEŽEVIĆ

Pregovorima s EU Hrvatska izlazi iz tranzicijskog razdoblja, ali ulazi u vrlo zamršeno razdoblje konvergencije, odnosno pridruživanja i uključivanja u standarde EU. Vjerojatno je i to razlog, osim uobičajene "turneje" potkraj godine, što su dr. Dimitri Demekas, šef Misije MMF-a za Hrvatsku i stalni predstavnik MMF-a za Hrvatsku dr. Athanasios Vamvakidis, jučer na vlastiti zahtjev primljeni kod predsjednika Mesića.

Aranžman opreza

Predsjednika su obavijestili o dosadašnjim konzultacijama Misije Fonda s predstavnicima izvršne i monetarne vlasti.

Očito je procijenjeno da predsjednik države, kao nestranačka osoba, koja ima kontakte sa svim kategorijama vlasti, treba dobiti podrobne informacije o tome što slijedi u odnosima s MMF-om. Sadašnji aranžman traje do travnja 2006. godine i tada će se vidjeti na koju će vrstu aranžmana Hrvatska dalje ići. Nije riječ o tome da nam je novac potreban nego o potvrdi našeg kreditnog rejtinga te će se tek morati vidjeti hoće li se nakon ovog stand-by aranžmana ići prema novom istovrsnom ili će se izabrati neki od drugih tzv. aranžmana opreza doznajemo iz predsjedniku bliskih izvora. Treba vidjeti kako je Hrvatska "položila" kriterije o proračunskom deficitu, vanjskom dugu i deviznim pričuvama, što će se ustanoviti 31. prosinca, ali se već sada može razabrati jesu li zadovoljeni ključni kriteriji izvršenja.

Druga revizija MMF-ova aranžmana s Hrvatskom dobro je krenula, ocjenjuje šef zagrebačkog ureda MMF-a Athanasios Vamvakidis. Pokazatelji koji se tiču fiskalne politike u okvirima su dogovorenog programa, no sada se razgovori s predstavnicima hrvatskih vlasi okreću 2006. godini.

Poruka Vladi

MMF je zabrinut zbog brzog rasta kredita privatnom sektoru. Iako je prema stand-by aranžmanu udio vanjskog duga trebao biti zaustavljen na 82 posto BDP-a, u tome Hrvatska nije uspjela, pa se procjenjuje da će do kraja godine taj udio doseći 83 ili 84 posto BDP-a. MMF zato sugerira da Vlada i iduće godine ustraje na smanjivanju fiskalnog deficita, ali i da ubrza strukturne reforme, posebno u zdravstvu.

Zbrka sa sastankom

MMF-ova misija razgovarat će s predstavnicima Vlade o proračunskoj politici za iduću godinu, ali i o tome kako ubrzati strukturne reforme i privatizaciju. Jučer međutim još nije bilo jasno kad će se održati završni sastanak Vlade i MMF-ovih stručnjaka, kakav je uobičajen na kraju njihova desetodnevnog boravka u Hrvatskoj. Misija je planirala da zadnji dan svoga službenog boravka u Hrvatskoj bude u ponedjeljak, a premijer će do utorka biti na turneji po baltičkim državama.

Stand-by aranžman bit će produljen?

Sadašnji aranžman s MMF-om istječe u travnju iduće godine, nakon čega načelno postoje tri mogućnosti. Moguće je odustati od daljnje suradnje, sklopiti novi aranžman ili pak produljiti trajanje postojećeg stand-by aranžmana. Odluka je na Vladi ističu u MMF-u, ne želeći ni na koji način prejudicirati ishod. Kako se neslužbeno moglo doznati, zasad još nije ništa odlučeno. Nezavisni analitičari međutim procjenjuju da će se Vlada odlučiti za nastavak postojećeg aranžmana. S obzirom na to da će u sklopu druge revizije sadašnjeg stand-by ugovora biti usuglašena ekonomska politika za iduću godinu, hrvatskim je vlastima politički najjednostavnije proglasiti produljenje pravila dogovorenih i nakon travnja 2006.