Glas Istre: 03. 11. 2005.

ODGOĐEN POČETAK NOVOG SUĐENJA KĆERKI PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

Nevenka Tuđman na liječenju u Klinici za tumore

ZAGREB - Zbog bolesti Nevenke Tuđman na zagrebačkom Županijskom sudu jučer nije počeo ponovljeni postupak u kojemu se kćer prvog hrvatskog predsjednika tereti za protuzakonito posredovanje, odnosno da je koristeći društveni položaj svom poslovnom partneru »namjestila« posao u Ministarstvu znanosti.

Novi postupak zakazan je nakon što je Vrhovni sud sredinom srpnja djelomično prihvatio USKOK-ovu žalbu i ukinuo prvostupanjsku presudu. Na prvom suđenju poslovni partner Nevenke Tuđman Igor Knežević priznao je krivnju, zbog čega je uvjetno osuđen na dvije godine pa se on ne mora pojaviti na ponovljenom suđenju.

Branitelj Nevenke Tuđman sudu je predočio dokument Klinike za tumore iz kojeg je vidljivo da se ona liječi i da nije radno sposobna. Prema riječima odvjetnika Ante Vukorepe, kemoterapija i zračenje kojima je podvrgnuta trajat će još najmanje dva mjeseca.

Stoga je sudac Vladimir Pavleković, koji je sudskim vijećem predsjedao i na prvom suđenju, odgodio raspravu. Najavio je da će od Klinike za tumore zatražiti povijest bolesti Nevenke Tuđman te da će sudski vještak utvrditi njenu »raspravnu sposobnost«, odnosno ocijeniti kada bi mogla pristupiti sudu.

Iako je Vrhovni sud odredio ponavljanje suđenja Nevenki Tuđman novi se postupak odnosi samo na jednu od nekadašnje četiri točke USKOK-ove optužnice. USKOK-ova žalba prihvaćena je samo u dijelu koji se odnosi na kazneno djelo protiv službene dužnosti, odnosno zloporabu obavljanja dužnosti državne vlasti. Vrhovni sud je utvrdio da je zagrebački Županijski sud pogriješio kada je presudio da protuzakonito posredovanje nije kazneno djelo povrede službene dužnosti.

Nevenka Tuđman se tereti da je posredovala kod bivšeg ministra znanosti Ivice Kostovića i njegova zamjenika Nikole Ružinskog kako bi Ministarstvo sklopilo ugovor s Kneževićem o ugradnji telefonskih centrala na fakultete i za to od Kneževića dobivala proviziju. Ne završi li ponovno suđenje do travnja iduće godine nastupi će apsolutna zastara. (Hina)