Glas Istre: 03. 11. 2005.

MUP ZAPRIMIO INTERPOLOVU TJERALICU ZA BIVŠIM ŠEFOM UDBE I SIS-a

Policija ne može goniti Josipa Perkovića

Njemačka policija sumnjiči Perkovića da je umiješan u ubojstvo hrvatskog političara u egzilu Stjepana Đurekovića 1983., no MUP je izvijestio da ne može postupiti po tjeralici jer Ustav priječi izručenje hrvatskih državljana

ZAGREB - Hrvatski MUP zaprimio je jučer međunarodnu Interpolovu tjeralicu za Josipom Perkovićem, bivšim djelatnikom jugoslavenske Službe državne sigurnosti, kojega njemačka policija sumnjiči da je umiješan u ubojstvo hrvatskog političara u egzilu Stjepana Đurekovića 1983. Njemačke vlasti odmah su izviještene da MUP ne može postupiti po tjeralici jer Ustav prijeći izručenje hrvatskih državljana.

- Od Središnjeg ureda Interpola u Lyonu dobili smo obavijest o tjeralici i odmah smo obavijestili njemačke vlasti da, sukladno Ustavu i Kaznenom zakonu, ne možemo izručiti našeg državljanina niti ga kazneno goniti sve dok se predmet ne ustupi našem pravosuđu. Na njemačkim vlastima je da odluče o daljnjim koracima, rekao je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. Dodao je da ne postoji nikakva osnova niti za obavijesni razgovor s Perkovićem.

Josipa Perkovića njemačka policija sumnjiči da je na »vodećem položaju« u jugoslavenskoj tajnoj službi, za koju je radio do 1991., zajedno s još jednim djelatnikom službe, 1977. jednog Hrvata s boravištem u Njemačkoj pokušao nagovoriti na ubojstvo »dvojice hrvatskih političkih emigranata«.

Za obavijesti koje bi pridonijele njegovu uhićenju njemačke vlasti raspisale su i nagradu od 5.000 eura.

Njemačka policija je u istrazi o ubojstvu bivšeg direktora Ine i književnika Stjepana Đurekovića te emigrantskog političara Ante Đapića u srpnju uhitila i hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa.

U Državnom odvjetništvu jučer se nije moglo doznati je li hrvatsko tužiteljstvo stupilo u kontakt s njemačkim kolegama koje istražuju Perkovićevu navodnu ulogu u ubojstvu Đurekovića. Također se nije mogao dobiti niti komentar napisa u »Slobodnoj Dalmaciji« da je za ubojstvo Đurekovića prije dvije godine nastupila zastara te da kazneni progon Perkovića više nije moguć.

To nije želio komentirati niti zagrebački odvjetnik Anto Nobilo koji je potvrdio da će zastupati Perkovića ako se protiv njega u Hrvatskoj pokrene kazneni postupak.

- Njemačka zasad nije ustupila kazneni postupak i ne znamo ništa o samom predmetu pa ne možemo ništa komentirati, rekao je Nobilo. Dodao je da Perković zasad ne želi istupati u javnost.

Bivši pripadnik Službe državne sigurnosti iz Beograda, danas vlasnik privatne detektivske agencije Božidar Spasić izjavio je prekjučer za »Politiku« da su u likvidaciji Stjepana Đurekovića sudjelovali pripadnici beogradskog podzemlja, po nalogu tadašnjeg vrha jugoslavenske tajne službe, odnosno tadašnjeg saveznog sekretara za unutarnje poslove Stane Dolanca. (Hina)