Glas Istre: 03. 11. 2005.

GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK MLADEN BAJIĆ NA OSOBNI ZAHTJEV RAZRIJEŠIO SVOG BLISKOG SURADNIKA

Žganjer razriješen dužnosti ravnatelja USKOK-a

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dinko Cvitan privremeno je na čelu jednog od najutjecajnijih mjesta u pravosuđu - Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Dosadašnjem ravnatelju najviše se zamjera što nije priveo kraju značajnije predmete u kojima se bivše visoke državne dužnosnike i pojedine političke stranke sumnjičilo za korupciju

ZAGREB - Željko Žganjer razriješen je dužnosti ravnatelja USKOK-a na svoj osobni zahtjev, objavljeno je jučer na internet stranicama Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Što sadrži Žganjerov zahtjev, odnosno koji su pravi razlozi njegovog odstupanja s jednog od najutjecajnijih položaja u pravosuđu, u Državnom odvjetništvu jučer nisu željeli otkriti. Samo je priopćeno da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić razriješio dužnosti Željka Žganjera i do imenovanja novog ravnatelja USKOK-a na njegovo mjesto za vršitelja dužnosti postavio svog zamjenika Dinka Cvitana. Od glasnogovornice Državnog odvjetništva Martine Mihordin, Bajića i Žganjera nije se ništa više moglo doznati.

Kako se moglo neslužbeno doznati, Žganjerovo razrješenje već je neko vrijeme aktualno, a imenovanjem Cvitana za zamjenika glavnog državnog odvjetnika 24. listopada ove godine postalo je jasno da će Žganjer otići u najkraćem roku. Žganjeru se najviše zamjera što se bavio »marginalnim« stvarima iz područja korupcije, odnosno što nije priveo kraju značajnije predmete u kojima se bivše visoke državne dužnosnike i pojedine političke stranke sumnjičilo za korupciju. Osim toga, nije nevažno ni što je Žganjer već neko vrijeme i prezasićen obvezama što ih nosi dužnost ravnatelja USKOK-a.

Javnosti najpoznatiji USKOK-ov propali predmet svakako je afera »Granić-Bago«, u kojoj su bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić i predsjednik Uprave Končara Darinko Bago bili osumnjičeni da su tražili mito od jednog Končarevog dioničara. Taj dioničar je i snimio Granića kako traži novac, međutim u jednom od kasnijih razgovora Granić, očito upućen da je pod prismotrom, odustaje od svojeg zahtjeva. Iako su Bago i Granić privedeni u Remetinec, sud je odbio provesti istragu i oslobodio ih je odgovornosti. Što se tiče osobe koja je Graniću i Bagi dojavila informaciju da ih se prisluškuje, ona nije snosila nikakve posljedice.

Pod Žganjerovim ravnanjem, USKOK je istraživao i vrlo ozbiljne optužbe metkovačkog gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba koji je javno ustvrdio da HDZ provodi politički reket nad krupnijim domaćim poduzećima. Rezultati te istrage nisu nikad dospjeli u javnost. Među poznatijim USKOK-ovim predmetima koji su propali dok je ravnatelj bio Žganjer je i onaj što se protiv odvjetnika Mirka Batarela i bivšeg županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge vodio zbog mita.

Slučaj otmice sina generala Zagorca smatrao se prvom pravom pobjedom USKOK-a, međutim danas je očito da će taj proces morati biti obnovljen, a kao moguća greška USKOK-ovih tužitelja izdvaja se i odustajanje od žalbi na presude Siniši Ježoviti i Marinku Gošuljeviću. Naime, zbog pravomoćnosti presuda Gošuljeviću i Ježoviti moguće je da oni bez većih posljedica u ponovljenom postupku daju drukčije iskaze od onih u kojima su za organizaciju otmice teretili Hrvoja Petrača.

Prije dolaska u USKOK Žganjer je bio županijski državni odvjetnik u Šibeniku, gdje je imao prilike raditi na ozbiljnim i osjetljivim slučajevima ratnih zločina počinjenih tijekom operacije »Oluja« i nakon nje. Uz ostalo, radio je na kaznenom progonu dvojice Bibinjaca, Nediljka Lisice (26) i Mate Šindije, osumnjičenih za ubojstva starijih civila srpske nacionalnosti tijekom »Oluje« u selima šibenskog zaleđa, a na temelju iskaza bivšeg obavještajca Marija Barišića podignuo i optužnicu protiv notornog šibenskog SIS-ovca Tvrtka Pašalića zbog poticanja na ubojstvo.

Sergej ABRAMOV

Cvitan - sposoban odvjetnik i tužitelj

V. d. ravnatelja USKOK-a Dinko Cvitan dugogodišnji je tužitelj koji je u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu radio s prekidima. Iz zagrebačkog tužiteljstva otišao je prilikom jedne od čistki nakon 1990. te je do 2003. radio u jednoj od osiguravateljskih kuća. Prije dvije godine ponovno postaje zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu. U pravosudnim krugovima Cvitan slovi kao sposoban odvjetnik i tužitelj, što je jedan od razloga zbog kojeg mnogi smatraju da bi uskoro mogao postati i ravnatelj USKOK-a, a ne biti samo vršitelj te dužnosti.

Škare-Ožbolt: S novim ravnateljem USKOK treba postati čvršći i jači

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izjavila je da ne želi govoriti o razlozima zbog kojih je dosadašnji ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Željko Žganjer jučer podnio ostavku te je dodala da očekuje da će pod vodstvom nove osobe to tijelo postati »čvršće i jače«.

- Cijenim sve što je Žganjer učinio, no očekujem da će novi čelnik USKOK osloboditi malih predmeta koji su ga zatrpavali i početi raditi na jačim slučajevima zbog kojih je i osnovan, izjavila je ministrica pravosuđa. Ona očekuje da će se USKOK organizacijski i kadrovski ekipirati te da će građani uskoro početi osjećati da se »jače i čvršće borimo protiv korupcije i organiziranog kriminala«.

- Promjenama zakona omogućili smo zapošljavanje većeg broja ljudi i poduzeli mnoge druge konkretne korake, ocijenila je ministrica Škare-Ožbolt. Odbacila je nagađanja da su Žganjerova ostavka i njegovo razrješenje povezani s jučer predstavljenim prijedlogom Nacionalnog programa za borbu protiv korupcije kojim se želi pojačati provedba antikorupcijskih mjera. (Hina)