Vjesnik: 04. 11. 2005.

HRT, Nova i RTL pred sudom

ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije podnijet će zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka nad HRT-om, Novom TV i RTL Televizijom. Vijeće je od 15. do 22. rujna na temelju uočenih nepravilnosti i pritužbi nadziralo poštivanje zakonskih odredbi vezanih uz promidžbu. Utvrđeno je da je HTV prikriveno oglašavao te da nije jasno odvojio promidžbu od ostalog programa. Isti je slučaj i s RTL Televizijom, dok je Nova TV emitirala spotove dulje od 12 minuta u jednom satu, a teletrgovinom je povećala propisanu minutažu za više od 20 posto.

Ako prekršajni sud potvrdi kršenja, svaka bi od triju televizija mogla biti kažnjena kaznom do milijun kuna.

Vijeće je opomenulo i Gradski radio Varaždin - Radio 042 i TV Moslavinu te im dalo rok od 30 dana da usklade emitiranje sa zakonom.

Vijeće je osudilo emitiranje reklama u »Dnevniku Nove TV« te prikazivanje »Big Brothera« na RTL Televiziji u kojem je jedan od sudionika pjevao pjesmu »Jasenovac i Gradiška Stara«. Nakon mjera koje su te televizije odmah poduzele, odustalo se od daljnjih sankcija.

Pozdravljena je i samoregulacija promidžbenog vremena koju je poduzeo HRT, te se i u slučaju nedavnoga kršenja minutaže nakon »Dnevnika« odustalo od sankcija.

Osudivši prikazivanje scena eutanazije peradi, Vijeće je nakladnike pozvalo na daljnju samoregulaciju, a pokrenut je i proces koregulacije u kojemu sudjeluju i članovi Vijeća. [Dž. Č.]