Večernji list: 04. 11. 2005.

TERZIĆ Inspekcijski tim DGS-a utvrdio brojne nezakonitosti u graničnom sustavu

Agenti u dosluhu s kriminalcima

Autor: Eldina MEDUNJANIN

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini postoji sprega između kriminalnih skupina i pojedinaca iz sigurnosno-policijskog sustava. To je ustvrdio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, posebno ističući primjere iz Državne granične službe (DGS).

Gostujući u programu bijeljinske BN televizije, premijer Terzić kazao je da do njega dolaze informacije o brojnim slabostima unutar sustava kontrole granice. U Bijeljini i drugim graničnim područjima, kaže Terzić, cvjeta šverc čim su u smjeni jednonacionalne ophodnje granične službe.

Večernji list doznaje kako su spomenute informacije do premijera "procurile" neslužbeno, budući da izvješće tima inspektora DGS-a, koji su na graničnim prijelazima u blizini Bijeljine povjeravali informacije o nezakonitostima, još nije dostavljeno Ministarstvu sigurnosti BiH.

Inspektori DGS-a prikupili su brojne dokaze i informacije koji govore o nezakonitostima, švercu i kriminalu na tim graničnom prijelazima, te o tome sastavili izvješće koje je trebalo biti proslijeđeno ministru Bariši Čolaku, a posredno i Vijeću ministara BiH.

Međutim, to se do sada nije dogodilo, a doznajemo da su razlog opstrukcije nekih još vrlo utjecajnih bivših dužnosnika DGS-a. Oni su čak radili pritisak na inspektore kako bi promijenili izvješće i ublažili svoje ocjene. No, kad su to odbili izvješće je blokirano i upitno je hoće li ga i kada Ministarstvo sigurnosti BiH dobiti.

Neslužbene informacije govore kako tragovi malverzacija i međugraničnog kriminala, navodno, vode do nekih vrlo utjecajnih srpskih predstavnika u sjedištu DGS-a. Za očekivati je da nakon javnog istupa premijera kriminal u DGS-u konačno bude potpuno rasvijetljen.