Vjesnik: 04. 11. 2005.

Šest tjedana za optužnicu

Od ponedjeljka, kada je u Hrvatsku stigla optužnica u predmetu »Ademi-Norac«, teče rok od šest tjedana nakon kojeg Državno odvjetništvo mora sastaviti optužnicu i podnijeti je nadležnom županijskom sudu u Hrvatskoj, kaže zamjenik glavnog državnog odvjetnika Josip Čule.

Optužnicu, koja sadržava 12.000 dokumenata, u tom roku treba uskladiti sa Zakonom o kaznenom postupku i po sadržaju nacionalnoga kaznenog prava.

»Da bi se to moglo obaviti, državni odvjetnik Mladen Bajić mora uputiti prijedlog Vrhovnom sudu koji će odlučiti o stvarnoj nadležnosti jednog od četiri županijska suda - zagrebačkom, riječkom, osječkom i splitskom - koji će postupati u tom slučaju. Kad se dobije ta odluka, optužnica se radi prema tom sudu«, kaže Čule.

Pritom hrvatski tužitelji sve vrijeme moraju imati na umu da je riječ o potvrđenoj optužnici iz Haaga.

»U Odvjetništvu je formiran stručni tim sastavljen od ljudi iz županijskih sudova, tužiteljskih savjetnika, informatičara i eksperata Državnog odvjetništva koji će pregledati spis, tu golemu građu svladati, razvrstati i donijeti odluku na koji će se način optužnica formirati.

Mi nećemo poput Haaškog suda moći igrati na kartu 400 do 500 svjedoka jer cilj postupka u Hrvatskoj jest utvrđivanje osobne odgovornosti za Norca, odnosno Ademija«, kaže Čule. Voditelj tužiteljskog tima koji će zastupati hašku optužnicu protiv dvojice generala biti će županijski državni odvjetnik u Čakovcu Antun Kvakan, potvrdilo je u četvrtak Državno odvjetništvo. [V. Rajić]