Večernji list: 04. 11. 2005.

EKSKLUZIVNO Ivan Lasić, bivši šef Udbe:

Ivan Lasić, bivši šef Udbe: Zagreb i Beograd znaju za zločine Udbe

Autor: ZDENKO JURILJ I TOMISLAV KVESIĆ

ŠIROKI BRIJEG - Ispričavam se, ali o slučaju Đureković ne mogu ništa kazati. Sve sam davno rekao, a to znaju obavještajne službe od Zagreba, Sarajeva, do Beograda.

Tek sam čuo neke optužbe na moj račun, ali mislim da su one besmislene, prva je reakcija koju smo dobili od nekadašnjeg načelnika Druge uprave Saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova Ivana Lasića, zvanog Gorankić, kojeg smo zatekli u širokobriješkom selu Uzarići nakon što se njegovo ime u hrvatskim medijima počelo spominjati u kontekstu likvidacije bivšeg direktora Ine Stjepana Đurekovića.

'Ne poznajem Vasića'

Poprilično iznenađen posjetom novinara, s kojima zbog prirode posla nikad nije imao kontakt, taj visokorangirani djelatnik jugoslavenske obavještajne službe, odbijajući se fotografirati, u neformalnom razgovoru rekao nam je da uopće ne poznaje Božidara Vasića, bivšeg agenta Udbe i autora knjige o Udbinim likvidacijama, koji ga je s Josipom Perkovićem u središnjoj informativnoj emisiji HTV-a optužio za upletenost u Đurekovićevo ubojstvo.

- Ja toga čovjeka nisam poznavao niti danas znam o kome se radi tvrdi Lasić, dodajući da se ne boji bilo kojeg suda ili eventualnog izručenja njemačkim vlastima. On tvrdi da o njegovu radu u Udbi postoji dokumentacija iz koje se mogu analizirati svi njegovi postupci koje je radio na toj iznimno delikatnoj poziciji.

Kad spominjete izručenje Njemačkoj znate li da smo mi surađivali s njemačkom obavještajnom službom (BND). Agenti njemačkog BND-a su sve likvidacije državljana bivše Jugoslavije zajedno s nama istraživali. Mi smo imali dobru suradnju otkriva nam Ivan Lasić, koji je tek prošle godine, nakon 14 godina, ponovo počeo primati mirovinu.

O njegovoj ulozi na mjestu visokorangiranog djelatnika Udbe raspitivale su se brojne hrvatske obavještajne službe s kojima je i više puta imao informativne razgovore. Neposredno i posredno ostvarivao je početkom devedesetih u vrijeme stvaranja nezavisne Hrvatske kontakte s Gojkom Šuškom i Franjom Tuđmanom. Dva je puta potkraj devedesetih, u vrijeme kad je pokrenuta istraga o ubojstvu Brune Bušića, dao svoj iskaz na zagrebačkom sudu.

- Ja vam ne želim otkrivati što sam tada o ubojstvu Brune Bušića kazao, ali to je vrlo lako provjeriti u sudskim spisima u kojima se nalazi moj iskaz zagonetno tvrdi Lasić. Na upit je li o pozadini i organizatoru ubojstva Stjepana Đurekovića nešto znao Sredoje Nović, bivši načelnik Udbe za BiH i aktualni direktor Službe za zaštitu i dokumentaciju (SIPA), Lasić nam je odgovorio da o tome on ne može dati nikakve informacije, napominjući da je Novića osobno poznavao jer su zajedno radili u istoj instituciji. Vrlo diskretno je odbio odgovarati na medijske napise po kojima je on tvrdio da su Đurekovića likvidirali ljudi iz tzv. skupine Željka Ražnatovića Arkana, predvođene likvidatorom Đorđem Boževićem Žiškom. Spomenimo da je po tim službeno nikad potvrđenim informacijama koordinator akcije pod kodnim imenom "Operacija Dunav" bio Stanko Čolak, još jedan Širokobriježanin u vrhu Udbe, te optuženi Josip Perković. Oni su navodno preko suradnika kodnog imena "Boem" napravili kopiju ključeva ulaznih vrata njemačke tiskare u kojoj je 1993. godine ubijen Stjepan Đureković.

Odluka o ubojstvu navodno je donesena jer je Đureković počinio brojne gospodarske malverzacije u Ini, kao i pljačku tajnih dokumenata. Iznesena medijska nagađanja, koja su tek postala predmetom istrage nakon uhićenja Krunoslava Pratesa, navodnog Đurekovića atentatora, Lasić nije želio komentirati.

Niz neugodnosti

- Sa Stankom Čolakom uopće nemam nikakav kontakt. Znam samo da je bio nedavno u Širokom Brijegu na pokopu svoje majke ističe Lasić. Emotivno uzbuđen, priznaje kako je zadnjih desetak i više godina doživio niz neugodnosti.

- Čak sam više puta pomišljao na samoubojstvo. Većina ih misli da sam ja protiv stvaranja Hrvatske, a protiv toga nisam nikada bio. Da sam bio, mogao sam pobjeći, ali sam ostao u Širokom Brijegu. Održala me na životu moja obitelj suznih očiju ističe Lasić, koji je na početku rata ranjen gelerom od granate koju je JNA ispalila na Mostar, a koji nije uspio odstraniti.

Teško mu, priznaje, pada i najnovije aktualiziranje njegova imena kroz hrvatske medije. O pisanju knjige neko je vrijeme intenzivno razmišljao, ali danas, kad su, kako kaže, godine učinile svoje, teško da će taj projekt ikad realizirati.