Glas Istre: 05. 11. 2005.

PREVIRANJA NA HRVATSKOJ DESNICI - VODSTVO HDZ-a POTVRDILO PREGOVORE O UJEDINJENJU S NEKOLIKO MANJIH STRANAKA

HKDU se raspada i prelazi u HDZ

Ante Starčević je govorio da se stranke koje ne mogu prijeći izborni prag moraju ujediniti sa srodnim strankama koje to mogu. I mi ćemo to sada učiniti, objašnjava Anto Kovačević. Čeka se još samo formalna potvrda sabora HKDU-a

ZAGREB - Vodstvo HDZ-a pregovora s čelnicima nekoliko malih stranaka koje su izrazile želju da se pripoje vladajućoj stranci, potvrdio nam je jučer glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak.

- Ima par vrlo zanimljivih inicijativa stranaka koje bi htjele pristupiti HDZ-u. Mi ih, naravno, prihvaćamo jer ne postoji stranka koja ne bi željela povećati svoje članstvo, kazao nam je Jarnjak, dodajući da još nisu dogovoreni modeli ujedinjavanja.

Po svemu sudeći, najveća akvizicija HDZ-a bit će HKDU, čije je središnje tijelo Senat već na prijedlog sinjske podružnice donijelo odluku o ukidanju vlastite stranke i prelasku svih članova u HDZ. Čeka se još samo formalna potvrda sabora HKDU-a, što će se održati za dvadesetak dana. Čelni ljudi HKDU-a sastali su se u četvrtak navečer u sjedištu HDZ-a s Ivom Sanaderom i Jarnjakom kako bi ih izvijestili o namjeri da kolektivno prijeđu u njihovu stranku. U izaslanstvu HKDU-a bio je i sadašnji dopredsjednik Anto Kovačević koji je dugo vodio tu stranku.

- Bio je to vrlo korektan razgovor. Već dulje vrijeme zastupam ideju da se HKDU pripoji HDZ-u. Sve smo učinili da napravimo stranku koja bi mogla doseći pet posto glasova, ali nismo uspjeli. Ante Starčević je govorio da se stranke koje ne mogu prijeći izborni prag moraju ujediniti sa srodnim strankama koje to mogu. I mi ćemo to sada učiniti. Najprirodnije je da se priključimo HDZ-u jer je ta stranka priznata od demokršćana u Europi, rekao nam je Kovačević, uvjeren da će do najavljene fuzije doći bez ikakvih poteškoća. Smatra i da bi HKDU mogao biti od koristi HDZ-u.

- Nama naših dva do tri posto glasova nije ništa značilo, ali bi mogli biti presudni za HDZ u bici sa SDP-om. Stoga je ovo doprinos HKDU-a uozbiljavanju političke scene na kojoj nema mjesta za stranke na koje se samo rasipaju glasovi, naglašava Kovačević.Inače, čitava povijest HKDU-a ispunjena je borbom za opstanak. Prvo je postojala Hrvatska demokratska stranka, koja je na prvim parlamentarnim izborima 1990. godine nastupila u sklopu Koalicije narodnog sporazuma. Na iduće izbore ta stranka izlazi samostalno, ali ostaju debelo ispod izbornog praga. Posljedica je ujedinjavanje s jednako neuspješnom Hrvatskom kršćansko-demokratskom strankom u HKDU. Nova stranka na izbore 1995. izlazi u koaliciji s HSS-om, HNS-om, IDS-om i SBHS-om, 2000. godine već je njihov partner HSP. U oba mandata bili su parlamentarna stranka. Taj je status HKDU izgubio na izborima 2003. godine jer su u koaliciji s HČSP-om po izbornim jedinicama osvajali tek između jedan i dva posto glasova.

D. CIGLENEČKI