Večernji list: 02. 11. 2005.

Kajin: 'Đapić ne može sjediti na dvjema stolicama'

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci komentirajući medijske napise kako je Izrael odbio da osječki gradonačelnik i predsjednik HSP-a Anto Đapić službeno posjeti izraelski grad Ariel, izjavio kako Đapić ne može "sjediti na dvjema stolicama".

Kajin je rekao da Đapić ne može u zemlji skupljati glasove "ustaškom retorikom, a u svijetu težiti novom političkom profiliranju stranke bez tih elemenata".

Anto Đapić najavio je za 8. studenog službeni posjet izraelskom gradu Arielu i s njegovim gradonačelnikom kanio uspostaviti partnerstvo Osijeka i Ariela. Međutim, kako piše današnji tisak, osječkoj gradskoj upravi stigao je dopis iz Ariela o otkazivanju tog posjeta, bez navođenja razloga.

Voditelj Ureda Centra "Simona Wiesenthala" u Jeruzalemu Ephraim Zuroff izjavio je, kako prenosi tisak, da Đapić u Izraelu nije dobrodošao. Uz ostalo, Zuroff je rekao da će Đapić biti dobrodošao u Izrael kad njegova stranka ozbiljno promijeni antisemitska stajališta i postane demokratska stranka, a on demokratski političar, koji će svoju promjenu dokazati ne samo riječima nego i dijelima.

Potpredsjednik IDS-a je izrazio žaljenje što se, kako je rekao, vladajućom koalicijom u Velikoj Gorici, u kojoj je i HSP sa SDP-om, HNS-om, HSLS-om i HSS-om, rehabilitira i jača HSP.

Kajin je ocijenio da moguća "velika koalicija" HDZ-a i SDP-a nakon idućih parlamentarnih izbora ne bi imala smisla te da bi uništila dosegnutu demokratsku razinu u zemlji. Rekao je da Hrvatska nije Njemačka 2005. nakon parlamentarnih izbora i stvaranja "velike koalicije", zaključivši da je za Njemačkom 60 godina demokracije, a da je Hrvatska još na ranom stupnju.

(Hina)