Vjesnik: 05. 11. 2005.

Vode li se u HSS-u »podzemne igre«

Ovaj vikend održat će se izborne skupštine u HSS-ovim organizacijama u Zagrebačkoj te Virovitičko-podravskoj županiji. U njima su dosad vodeći ljudi bili Božidar Pankretić i Željko Pecek, za koje se nagađa da bi u prosincu mogli biti najozbiljniji protukandidati Zlatku Tomčiću u utrci za još jedan mandat na čelu HSS-a. Stoga te skupštine izazivaju veću pozornost, a dodatno su zanimljive i zbog navodnih »podzemnih igara« što ih središnjica već danima vodi u želji da onemogući Pankretića i Peceka da zadrže čelne pozicije u županijama te ih tako politički oslabi prije presudne bitke za izbor predsjednika HSS-a.

I dok je u Podravini pokušaj lobiranja iz Zagreba protiv Peceka propao, jer nijedan viđeniji tamošnji HSS-ovac nije pristao kandidirati se za županijskog čelnika, u Zagrebačkoj će se županiji Pankretiću suprotstaviti gradonačelnik Jastrebarskog Boris Klemenić.

Prema nekim informacijama, Klemenić je Tomčićev favorit i mogao bi ozbiljno ugroziti Pankretića. Izgubi li te izbore, visi mu i čelno mjesto u regionalnoj organizaciji za središnju Hrvatsku, čime automatski gubi i mjesto u Predsjedništvu HSS-a. Od Pankretića, koji je bio nedostupan, nismo mogli dobiti potvrdu informacije o »igrama« što se pletu uoči izborne skupštine, za razliku od Peceka koji nam je potvrdio da je »iz Zagreba« bilo pokušaja namještanja protukandidata.

»Vjerujem da nije zvao predsjednik Tomčić ni itko iz Predsjedništva. Vjerojatno je riječ o intervenciji s niže razine. A je li ona i od koga naručena, to ne znam, niti me zanima«, kazao nam je Pecek.

Ivka Bačić