Glas Istre: 05. 11. 2005.

USKOK ZAPEČATIO KARIJERU KORUMPIRANE DJELATNICE ZAGREBAČKE POLICIJE SUZANE ZUBAK (39)

Policajka uhićena s pet tisuća eura mita

Vlasnik zagrebačke tvrtke prijavio je policajku za traženje 10.000 eura da bi stornirala uhidbeni nalog. Uhićena je s označenim novčanicama, u ukupnom iznosu od 5.000 eura

ZAGREB - Korumpirana zagrebačka policajka zapečatila je svoju karijeru kada je u srijedu upala u klopku što su joj je namjestili USKOK i njezina nesuđena žrtva od koje je tražila mito u iznosu od 10.000 eura, a koja joj je na kraju dala polovicu tog iznosa, i to u označenim novčanicama. Riječ je o 39-godišnjoj Suzani Zubak, službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta pri Policijskoj upravi zagrebačkoj, a u rješavanje njenog slučaja uključile su se, u najstrožoj tajnosti, njene kolege iz Odjela općeg kriminaliteta i Odsjeka za zakonitosti postupanja, pod »ravnateljskom« palicom Ureda za suzbijanje kriminaliteta i organiziranog kriminaliteta.

Sve je počelo kada je u srijedu vlasnik privatne zagrebačke tvrtke kročio u prostorije PU zagrebačke i ispričao svoju priču. Naime, on je Zubak kazneno prijavio jer mu je nekoliko dana prije prišla i rekla mu da ga po zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva i s nalogom za uhićenje mora privesti istražnom sucu.

No, sve se može srediti, rekla je policajka i ponudila opciju u kojoj bi trebao platiti 10.000 eura da bi ona stornirala uhidbeni nalog i kaznenu prijavu protiv njega. Takva igra njemu se nije svidjela pa je o svemu odlučio progovoriti, uzdajući se u poštenje policijskog sustava. U kratkoj, ali sadržajnoj kriminalističkoj obradi od istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu ishođen je nalog za primjenu posebnih mjera, što će reći da je korumpirana Zubak praćena te da su joj podmetnute označene novčanice u ukupnom iznosu od 5.000 eura.

Primopredaja je pomno snimana, a kada je policajka posegnula za novcem, u priču su se uključili policajci koji su je u brzoj akciji smjesta uhitili. Zubak je uz posebno izvješće dovedena u Istražni centar pod sumnjom za kazneno djelo primanja mita za koje je predviđena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

U nazočnosti odvjetnika Mirka Batarela tijekom ispitivanja je porekla kazneno djelo što joj se stavlja na teret. Objasnila je da je radila na kaznenoj prijavi Porezne uprave protiv Damira Stiplošeka, Ladislava Kranjeca i Damira Gorete, zbog neplaćanja PDV-a. Sva trojica su, kako tvrdi, pokušavala utjecati na nju, no nikada se s njima nije sastala.

- Oni su kod mene bili na obavijesnom razgovoru i to je za mene bio kraj priče, izjavila je osumnjičena policajka, dodajući da je uhićena dok je bila na bolovanju zbog svog 14-mjesečnog djeteta. Prepričala je i da ju je Kranjec, inače bivši načelnik međimurske općine Donja Dubrava, nazvao 2. studenoga dok je s djetetom bila u ambulanti i rekao joj da ima dar za dijete.

- Odgovorila sam da se ne mogu nalaziti s njim, no kad sam izašla, dočekao me i gurnuo mi u ruke vrećicu sa slikom Djeda Mraza. Nisam ni gledala što je unutra jer me nije zanimalo. Samo sam mu zahvalila i pozdravila ga. Bacila sam paketić na pod automobila i nisam vidjela što se u njemu nalazi, rekla je na kraju Zubak.

Bez obzira što je istražnoj sutkinji Erni Dražančić ispričala tešku zdravstvenu situaciju članova svoje obitelji, određeno joj je 48-satno zadržavanje u pritvoru da ne bi utjecala na svjedoke.

I. FUKA, A. RAIĆ KNEŽEVIĆ

Prije policije u Ministarstvu financija

Kako saznajemo, policajka Suzana Zubak došla je u PU zagrebačku u svibnju 2002. godine, a dotad je radila u Ministarstvu financija. Do sada nije kažnjavana, niti je protiv nje pokretan ikakav stegovni postupak.