Večernji list: 05. 11. 2005.

INTERPOL Glavni tajnik Ronald Noble aktualizirao problem ukradenih putovnica

Đinđićev ubojica s HR-putovnicom

Autor: Tanja BOŽIĆ, Nikola SEVER ŠENI

Interpol ima informaciju da je Zorana Đinđića ubio muškarac koji je posjedovao ukradenu hrvatsku putovnicu, izjavio je jučer glavni tajnik Interpola Ronald Noble u razgovoru za agenciju AFP, navodeći taj slučaj kao jedan od primjera zlouporabe ukradenih putovnica. Naglasio je kako je osoba koja je ubila Đinđića, s ukradenom hrvatskom putovnicom 26 puta prelazila granice šest europskih zemalja te Singapura.

Iznenađenje u MUP-u

Nobleova izjava o tome da je Hrvatska pravi eldorado u kojem se na jednostavan način mogu pribaviti gotovo posve legalne putovnice, i to za ljude s dna kriminalnog podzemlja, jučer je među čelnicima MUP-a izazvala dodatno iznenađenje. Razlog tome je činjenica da se već neko vrijeme na tome intenzivno radi te da su kriminalističke obrade pri kraju i slijede uhićenja. Već dulje vrijeme hrvatski MUP u suradnji s policijom SiCG provodi obrade na osnovi nekoliko putovnica izdanih u našem konzulatu u Beogradu. Te su putovnice, objašnjeno nam je u MUP-u, izdane prema svim zakonskim propisima. Detalj, ako se to može nazvati tako, jest činjenica da je krivotvoren tek dio dokumenata potrebnih pri podnošenju zahtjeva za izdavanje putovnice. Željko Cvrtila, pomoćnik ministra za kriminalističku policiju, rekao nam je kako je MUP-u poznato da Europom lutaju kriminalci s hrvatskim putovnicama izdanim prema krivotvorenim ispravama.

Mostarski kontingent putovnica kola već dulje vrijeme, no za njima smo raspisali objave i neće dugo trajati niti će se moći koristiti. Na osnovi tih objava "pao" je i Petrač u Grčkoj jer je i njegova putovnica, podsjetimo, bila iz "mostarskoga kontingenta".

Putovnica iz Beograda

No, u ovom slučaju riječ je o nečem drugom, točnije o putovnicama izdanim u našem veleposlanstvu u Beogradu, a prema krivotvorenim ispravama izdanim u Hrvatskoj. "Detalje kriminalističke obrade i podatke koji su to dokumenti krivotvoreni još uvijek vam ne mogu reći budući da veliki finale ove obrade očekujemo uskoro. Mogu tek reći da su kolege u SiCG obradu dovršili te je uhićeno više ljudi, a sada je hrvatska strana na potezu", rekao je za Večernji list Željko Cvrtila.

Zlorabi se 15 milijuna ukradenih putovnica

Problem ukradenih putovnica jedan je od najvećih s kojim se trenutno susrećemo, kazao je glavni tajnik Interpola Ronald Noble. Istaknuo je da se u ovom trenutku u svijetu zlorabi od 10 do 15 milijuna ukradenih putovnica, te kako se i planer napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku 1993. godine Ramzi Jusuf također koristio ukradenom putovnicom. Sve zemlje u svijetu moraju hitno shvatiti ozbiljnost problema ukradenih putovnica jer se u njemu krije ključ borbe protiv međunarodnog terorizma i organiziranog kriminala kazao je Noble te istaknuo da bi ljudi trebali gubitak putovnice shvaćati ozbiljno kao i krađu kreditne kartice. Akcijom Interpola u tri godine broj prijavljenih ukradenih putovnica povećao se s tri tisuće na čak osam milijuna.

I Legijina iz serije 2000

Putovnicu iz tzv. mostarske serije 2000 posjedovao je Milorad Luković Legija, osumnjičen za atentat na Zorana Đinđića, pritvoreni tajkun Hrvoje Petrač i, navodno, odbjegli general Ante Gotovina.

Cijlene od 1500 do 3000 eura

Prema službenim informacijama iz mostarskog konzulata RH, od 1992. do 1999. nestalo je 930 "bjanko" putovnica. Međutim, nagađa se da je konačan broj od 2500 do čak 3500. Na crnom tržištu takva putovnica vrijedi od 1500 do čak 3000 eura.