Glas Istre: 07. 11. 2005.

HNS ODLUČIO NA ORIGINALAN NAČIN KAŽNJAVATI NEMARNE ZASTUPNIKE, A UVJERLJIVI REKORDER JE AKTUALNI VARAŽDINSKI ŽUPAN

Čačić zbog izostanaka u Saboru »iskeširao« 3.700 kuna

Kašnjenje na sjednicu Kluba zastupnika HNS-a košta 100 kuna, dok zastupnik koji ne dođe na sjednicu ili izostane sa sjednice Sabora na kojoj je trebao govoriti u ime kluba mora uplatiti 500 kuna. Radimir Čačić svoj je iznos, kažu, podmirio

ZAGREB - U HNS-u na vrlo originalan način pokušavaju svoje saborske zastupnike potaknuti na veći radni angažman. Njima, čini se, nije trebalo upozorenje predsjednika Sabora Vladimira Šeksa da ima zastupnika koji mjesecima ne dolaze u parlament i da im je jedino važno podići visoke plaće neovisno o izvršenim obvezama. Naime, kada je na početku ovog mandata predsjednik Kluba zastupnika HNS-a postao Dragutin Lesar, uveo je novčano kažnjavanje nemarnih zastupnika. Kašnjenje na sjednicu kluba, pa makar i minimalno, košta 100 kuna, dok zastupnik koji uopće ne dođe na sjednicu ili izostane sa sjednice Sabora na kojoj je trebao govoriti u ime kluba mora uplatiti 500 kuna, s tim da je svako iduće kršenje stege dvostruko skuplje. Dosad je uvjerljivi rekorder Radimir Čačić, koji je nakon lokalnih izbora otišao iz Sabora jer je izabran za varaždinskog župana. Ipak, za manje od godinu i pol dana Čačić je morao »iskeširati« čak 3.700 kuna.

- Sve je podmirio, potvrdio nam je Lesar. Od ovako prikupljenog novca narodnjaci su kupili televizor, hladnjak i umjetničke slike za svoj klub. Ponekad na račun kolega koje olako shvaćaju obveze odu zajedno i na večeru.

- To su naša nepisana pravila, ali ih se svi pridržavaju. Mora se znati da je Sabor naše radno mjesto, ističe Lesar, koji je poput Šeksa registrirao da su pojedini zastupnici vrlo rijetko u parlamentu.

- Najviše je zastupnika prisutno u Saboru petkom kad se glasuje, ali i tada nas uglavnom bude tek devedesetak. Znači, nedostaje više od 50 zastupnika. Imate Ivu Banca kojeg nema po šest mjeseci, Ivan Čehok dolazi skoro samo na glasanja, naglašava Lesar.

U drugim parlamentarnim strankama ne kažnjavaju novčano zastupnike, ali im se sviđa ta ideja. Zamjenica predsjednika HSS-a Ljubica Lalić pobornica je udaranja po džepu zastupnika.

- Apsolutno se zauzimam za novčane kazne ili za neki drugi vid sankcije za one zastupnike koji ne dolaze na sjednice. Osim toga, nije mi jasno kako netko može biti istodobno savjestan, predan i odgovoran gradonačelnik i zastupnik. U tom slučaju on bi se morao odlučiti želi li jednu ili drugu dužnost, smatra Lalić.

Potpredsjednica SDP-a Ingrid Antičević Marinović smatra da ustavna odredba o zabrani imperativnog mandata nije nikakva prepreka da se odrede drastične novčane kazne onim zastupnicima koji ne dolaze na sjednice.

- Čini mi se da bi to bila jedina efikasna mjera. Nema ništa dok nekog zbog nedolaska na sjednice ne udarite po džepu, smatra Antičević Marinović. Kaže da u Klubu SDP-a nisu predviđene kazne za one koji ne dolaze na sjednice, ali i dodaje da se takve stvari niti ne događaju. Naime, zastupnici SDP-a na neku sjednicu mogu ne doći isključivo iz opravdanog razloga i to u dogovoru s čelništvom Kluba zastupnika.

Zamjenik glavnog tajnika HDZ-a Vladimir Kurečić tvrdi da su njihovi zastupnici uvijek na broju jer si, za razliku od oporbe, ne mogu priuštiti izostajanje osim u zaista posebnim okolnostima, odnosno kad je neki zastupnik bolestan ili je na službenom putu.

D. CIGLENEČKI, Z. CRNČEC

Banac i Čehok među neradnicima

Nismo uspjeli doći do Banca, za kojeg je poznato da često putuje u SAD pa se rijetko pojavljuje u Saboru. Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok, pak, odlučno demantira da je on jedan od viđenijih zastupnika neradnika.

- Istina, ne dođem baš na svaku saborsku sjednicu, ali nije točno da prisustvujem samo glasovanjima. Sjećam se da sam raspravljao o Sloveniji i još o nečemu. Zadnji put sam postavio zastupničko pitanje predsjedniku Vlade. Statistike pokazuju da nisam od onih zastupnika koji se nikad ne javljaju za riječ, rekao nam je Čehok i dodao da je on kao varaždinski gradonačelnik čovjek koji je otvorio najviše poduzeća u Hrvatskoj.