Vjesnik: 07. 11. 2005.

Šibenski SDP pred raspadom

Tijekom trosatne izborne konvencije GO SDP-a Šibenika na površinu isplivale podjele dviju suprostavljenih struja

ŠIBENIK - Subotnja, trosatna 5. izborna konvencija GO SDP-a Šibenika bila je na rubu kvoruma, a na površinu su isplivale burne podjele dviju SDP-ovih suprostavljenih struja koje su se prije više godina formirale oko dvojca Ivan Ninić - Milan Arnautović.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan istaknuo je da očita podijeljenost u šibenskome SDP-u već rezultira krizom u radu GO, što vodi odlasku članova stranke, te da probleme treba riješiti.

Umjesto stišavanja, strasti su se na konvenciji uzburkale, tonovi su se povisivali, sa skupa se odlazilo... Milan Arnautović optuživao je suprostavljenu stranu da je cijela konvencija izrežirana, da je rad u stranci zapušten, da je SDP u Šibeniku izgubio ugled. Govorio je da je SDP danas loša oporba, optuživao da se u prethodnoj godini dana nije ništa radilo osim što se spletkarilo...

Mili Miloš je Arnautovićevu tvrdnju o lažiranju konvencije argumentirao predočenjem listića na kojem se nalazilo 38 imena, a pored njih 16, bili su plusevi ispisani olovkom što je značilo da upravo ta imena treba zaokružiti.

»Listiće osim mene u džepovima ima barem još 50 ovdje prisutnih SDP-ovaca«, izjavio je pred novinarima Mili Miloš koji je s govornice pozvao Ivicu Šimca da povuče svoju kandidaturu, ali je on to odbio, uzvraćajući da je Šimčeva strana ta koja lažira izbore.

Igor Dragovan smatra da je igra s listićima nedopustiva u stranci s socijaldemokratskom tradicijom.

»Ovakve radnje treba iskorijeniti. Evidentno je da se u Šibeniku ne radi kako treba«, ustvrdio je Dragovan koji je uvjeren da će SDP na idućim izborima pobijediti, ali da šibenski ogranak neće sudjelovati u lokalnoj vlasti ako i dalje nastavi putem zastupanja osobnih interesa.

Boško Jurišić nazvao Ivana Ninića »velikim meštrom od kemijanja«, a Milan Bujas koji je u proteklih godinu dana bio predsjednik GO SDP-a i kojem se spočitava nerad u stranci, pričao priču o »žapcu i patki«

Optužbe su frcale sa svih strana, rasprave su bile burne. Neki su konvenciju napustili, a među njima je bio i Milan Arnautović, bivši šibenski gradonačelnik i čelnik GO stranke. S njim je konvenciju napustilo još nekoliko njegovih pristaša.

Ivan Ninić je tako, nema sumnje, ponovo izborio pobjedu, iako Pirovu, jer raspuštanje šibenskog ogranka još prijeti.

Usprkos svemu, bivši načelnik šibenske Policijske uprave Ivica Šimac izabran je za novog predsjednika šibenskoga SDP-a, dok je zamjenik dr. Ivo Blaće.

Jadranka Klisović