Večernji list: 07. 11. 2005.

SUKOBI Nakon raspuštanja triju ogranaka, vrh SDP-a čeka i raščišćavanje u šibenskoj organizaciji

Antunović: Ninić ne smije rušiti ugled i pravila SDP-a

Autor: KSENIJA BILAN

Uz Dubrovnik, Bjelovar i Karlovac, čije je ogranke SDP već raspustio, čini se da će vrh stranke imati posla i u Šibeniku. Izborna konvencija gradske organizacije pokazala je da su problemi u njoj nerješivi bez radikalnih poteza središnjice. Vidjelo se da je šibenski SDP duboko podijeljen između bivšeg predsjednika Milana Arnautovića i predsjednika Županijske organizacije i bivšeg zastupnika Ivana Ninića.

Duboke podjele

Podjele su kulminirale još kad je SDP od 2001. do 2004. predvodio vlast u gradu koja je skončala na prijevremnim izborima. Tada se nagađalo da HNS nije sam donio takvu odluku, nego je instruiran upravo od Ninića koji nije uspio ući u Sabor 2003. pa je sve snage usmjerio da ukloni najvećeg rivala Arnautovića. Zato je Ninić na lokalnim izborima nosio listu za grad i doživio neuspjeh.

No, uspio je na mjesto šefa šibenske organizacije postaviti gotovo anonimnog Milana Bujasa. Bujas je priznao da baš i nije napravio puno za stranku pa se ne može kao Arnautović pohvaliti da je iza njega ostao novi zatvoreni bazen, ali je barem uveo nove metode pa su zapisnici sa sjednica transparentni. Arnautović kaže da se u šibenskom SDP-u ne radi ništa što ne dopusti Ninić. Uglavnom, šibenski SDP ima dvije struje koje javnost percipira kao radikalno ljevičarsku na čelu s Ninićem i socijaldemokratsku na čelu s Arnautovićem. Sve je kulminiralo istupom Milija Miloša koji je konvenciju nazvao režiranom, pokazao listić s imenima koja treba birati i rekao da ga je dobio iz kuhinje Ninića. SDP mora iskorijeniti takve metode kaže glavni ni tajnik Igor Dragovan. To misli i zamjenica predsjednika Željka Antunović, najavivši da će SDP raspravljati o tome.

U Šibeniku su u pitanju osobna sukobljavanja koja se s problema taština pojedinaca pokušavaju prenijeti na problem sukoba koncepcija u središnjici. Sukoba koncepcija u SDP-u nema! Postoje samo inscenirani sukobi pojedinaca nezadovoljnih što nisu uspjeli ostvariti ambicije. Ninić Račanu može kazati što hoće, i Račan njemu, ali vrh stranke mora reagirati kad se narušavaju ugled i pravila SDP-a zaključuje Ž. Antunović.

Ninićev Balkan

Milan Arnautović, Ninićev protivnik u šibenskom SDP-u i predvodnik struje socijademokrata, kratko je prokomentirao izbornu konvenciju SDP-a koju je napustio prije glasovanja. "Nisam želio sudjelovati u toj farsi. Dok Hrvatska ulazi u EU, Ivan Ninić nas vodi na Balkan", rekao je Arnautović.

Ninić: SDP sliči na HDZ ili redizajnirani HSP

Ivan Ninić kaže kako ne vidi nikakav problem u vezi s legalitetom konvencije, dodajući da ju je tek manji dio izaslanika pokušao opstruirati. No većina nije podlegla opstrukciji koja se pokušala provesti lažnim listićima koje je pokazao kolega Milija Miloš, pa je Ivica Šimac izabran većinom glasova. Nema nikakavih sukoba u SDP-u ni zbog nekih mojih osobnih interesa kaže Ninić.

Opet ću ponoviti da je poznata činjenica da sam bio nezadovoljan time što je Šibensko-kninska županija dobila treće mjesto na izbornoj listi za Sabor na parlamentarnim izborima 2003. godine, bez obzira na to što sam ja bio kandidat. To bih rekao i da je kandidat za zastupničko mjesto bio i netko drugi.

Također, ako sam ljevičar zato što kažem da SDP danas sve više sliči na HDZ ili na redizajnirani HSP kako bi postao pogodan koalicijski partner, onda ostajem ljevičar bio je rezolutan Ivan Ninić.