Slobodna Dalmacija: 05. 11. 2005.

Odvjetnikova (lažna) pomoć

Toni PAŠTAR

Moj klijent nije ni za što kriv, a hrvatskom sudištu to napominjem kao podsjetnik na činjenicu da je general Mirko Norac hrvatski junak zaslužan za spas i nastanak današnje RH." Ovo je dio izjave Norčeva odvjetnika Željka Olujića iz njegova komentara ovotjedne odluke Suda u Haagu o ustupanju vođenja postupka protiv generala Mirka Norca i Rahima Ademija, koje je Haaški sud optužio za ratni zločin počinjen za vrijeme i nakon akcije Medački džep u rujnu 1993. godine.

Kada je početkom 2001. godine Haaški sud optužio Mirka Norca i druge za zločine počinjene u Gospiću tijekom jeseni 1991. godine, Norac je nestao. Njegov uvjet za predaju bio je da mu se sudi u Hrvatskoj za koju se borio i, kako je izjavio, čije zakone i ustavno-pravni poredak želi poštovati, uključujući i sudski pravorijek po konkretnoj optužnici, pa ma kakav bio. Čim je dobio takvu garanciju od Carle del Ponte, odnosno hrvatske Vlade, dragovoljno je otišao u pritvor riječkog Županijskog suda. Sukladno svojoj prijašnjoj izjavi, stoički je prihvatio izrečenu presudu od 12 godina zatvora. Tijekom samog sudskog procesa ni jednim svojim postupkom Norac nije otežavao rad sudskom vijeću kojem je predsjedala Ika Šarić.

Upravo zahvaljujući riječkom suđenju Norcu i drugima, kroz koje je hrvatsko pravosuđe uspješno položilo ispit pod budnim okom međunarodne zajednice i samog Suda u Haagu, međunarodni ad hock tribunal ustupio je predmet Norac-Ademi tom istom hrvatskom pravosuđu. To će se suđenje, jednako kao riječko, odvijati pod povećalom Haaga koji u slučaju bilo kakvih devijacija u svakom trenutku proces može preseliti u Haag.

Čemu cijela ova priča? Upravo zbog navedene izjave odvjetnika Olujića koji se, sukladno svojoj praksi, ponaša poput slona u staklarnici. Za veliki broj građana Hrvatske, usudio bih se reći, general Mirko Norac je heroj. Sud je, međutim, u gospićkom slučaju pravomoćno dokazao da je, na žalost, počinio i zločin. Unatoč tome, za Olujića Norac nije ni za što kriv zato što je hrvatski junak. Jasno je i zašto. Sklon više političkim nego pravnim kvalifikacijama, odvjetnik Olujić dugo nije štedio riječi glorificirajući svoga branjenika Ivicu Rajića, najviše radi vlastitog marketinga osiguravajući tako svoju klijentelu s uvjetno rečeno političke desnice. Kako je Rajić otpao, u Olujićevu marketingu glavnu ulogu preuzima Norac. Kojemu uvaženi odvjetnik svojim napomenama hrvatskom sudištu da njegov branjenik nije kriv zato što je hrvatski junak zaslužan za spas i nastanak RH — sigurno neće pomoći.