Slobodna Dalmacija: 06. 11. 2005.

RAT NA LJEVICI VELIBOR MILOŠEVIĆ U SINJU KRIVOTVORIO IZBORE U SDP-u, U ŠIBENIKU SE POJAVILI LAŽNI LISTIĆI ŠTO JE IZAZVALO PRAVU BURU NEGODOVANJA

Sukobili se bivši komunisti i socijaldemokrati - letjele stolice i teške riječi

ZAOKRUŽIVANJE Iako je Nataša Poparić, tajnica SDP-a dobila 31 glas, a Velibor Milošević 30, on se proglasio pobjednikom. Prekinuo je rad Izbornog povjerenstva, i na dva listića s glasovima za Poparićevu zaokružio svoje ime tako da su postala nevažeća

SINJ - Velibor Milošević, dosadašnji predsjednik Gradske organizacije SDP-a Sinj, u petak navečer na stranačkoj konvenciji zadržao je istu poziciju i to poslije - izborne prijevare. Za predsjednicu stranke navodno je s jednim glasom više bila izabrana Nataša Poparić, dosadašnja tajnica Gradskog odbora. Prema pričanju više članova sinjskog SDP-a nazočnih na konvenciji, s kojima smo razgovarali u subotu prijepodne, za Poparićevu je glasovao 31 član, a za Miloševića 30 članova.

Ništavni listići

Milošević je, tvrdi se, ušao u prostoriju u kojoj je Izborno povjerenstvo prebrojavalo glasove i u jednom trenutku na dva listića s glasovima za Poparićevu zaokružio i svoje ime tako da su ta dva listića postala nevažeća, čime je promijenjen izborni rezultat, te je Milošević tako osigurao novi predsjednički mandat.

— Apsolutno me ne čude takva podmetanja znajući što se događalo posljednjih 15-ak dana, kakva se kampanja protiv mene vodila. Tvrde da sam vlasnik "Trgosirovine", "Credo banke" i ne znam čega još. Što da i jesam? Zar je zabranjeno i sramota imati? Ovo ne držim napadom na mene već je jasno da se radi o napadu na SDP i koaliciju Preporod koju se želi srušiti od pojedinaca kojih posljednjih 15 godina nije bilo nigdje, a poslije pobjede Preporoda nisu zadovoljili svoje ambicije. Ovo je bila najbolja i najregularnija konvencija. U sobu Izbornog povjerenstva otišao sam zato jer me Ingrid Antičević-Marinović zamolila da vidim što se događa, zašto prebrojavanje glasova toliko traje, kaže Milošević.

Miloševićeva krađa

Prema tvrdnji Miloševićevih oponenata, koji su zatražili da im ne navodimo imena jer bi zbog javnog iznošenja prljavog rublja bili stegovno gonjeni unutar stranke, iza zatvorenih vrata sobe Izbornog povjerenstva muljalo se, mutilo i kombiniralo, a pečat muljaži dao je upravo Milošević poništavajući dva glasa Poparićeve, osiguravajući tako sebi izbornu pobjedu. Sve je, međutim, razotkrio Josip Mandac, član povjerenstva.

— Milošević je iz sobe izbornog povjerenstva izašao blijed poput vapna, a Mandac je bio doslovno crn u licu, ljutit kao ris. Ostala četvorica iz povjerenstva, Frano Poljak, predsjednik i članovi Predrag Romac, Josip Mićo Romac i Ivica Župić gledali su u pod. Najprije su rekli da nije bilo ništa, a onda su nam ispričali što se dogodilo. Kada je Mandac s druge strane stola vidio da Milošević zaokružuje listiće odmah je reagirao verbalno i rekao mu da to nije u redu. Milošević mu je uzvratio riječima: ’Šuti mali, ovo je za dobrobit stranke’. Na to mu je Mandac opsovao, gurnuo stol i bacio stolicu u zid, a svi pokušaji ostalih da ga smire, incident prikažu bezazlenim i privole ga da potpiše izborno izvješće ostali su bezuspješni", ispričao nam je jedan ugledni sinjski SDP-ovac.

Telefonom smo razgovarali s Josipom Mandacom. On nas je odbio moleći da ga shvatimo kako sve nesporazume trebaju najprije riješiti unutar stranke. Sličnim rječima događaj je odbila komentirati i Nataša Poparić.

Stranačka mreža

Lokalni stranački dužnosnik, visoko pozicioniran u gradskoj vlasti, kazao nam je da tako nešto nije mogao zamisliti. On smatra da je sve skupa grčeviti pokušaj umreženih pojedinaca da zadrže pozicije radi osobnih interesa i međusobne zaštite. Ako se neregularnost ne sanira osobno će se, veli, pasivizirati u stranci, možda je i napustiti, a u gradskoj vlasti bit će nestranački.

— U trenu je došlo do nevjerojatne polarizacije među članstvom. Iz najpovršnije analize nedvojbeno proizlazi zaključak da je unutar sinjskog SDP-a došlo do sukoba komunista i socijaldemokrata, kazao nam je taj član.

Toni PAŠTAR

Povjerenstvo puno kandidata

Za zamjenika predsjednika izabran je Neven Ćurković koji je između 4 kandidata od 61 člana konvencije dobio 21 glas. Izabrano je 15 članova Gradskog odbora, između 33 kandidata.

Zanimljivo je primijetiti da je svih pet članova Izbornog povjerenstva bilo među kandidatima.

Tri vijećnika pred napuštanjem stranke

Osim njega, o napuštanju stranke i prelasku u nezavisne vijećnike, odnosno gradske dužnosnike, razmišljaju najmanje tri člana SDP-a, a za najmanje desetak običnih članova tvrdi se da će napustiti članstvo. To neće učiniti jedino u slučaju da stranački vrh povuče poteze i sankcionira aktere zaslužne za izbornu prijevaru i nezapamćenu blamažu stranke.