Večernji list: 08. 11. 2005.

Nastavljeno suđenje u slučaju "Hrvatska samouprava"

Novi uhidbeni nalog za Jelavića

Autor: Eldina MEDUNJANIN

SARAJEVO Suđenje Anti Jelaviću u slučaju "Hrvatska samouprava" faktički će biti "zamrznuto", budući da se on niti jučer nije pojavio u Sudu BiH. Proces protiv njega bit će nastavljen tek kada i ako Jelavić bude dostupan Sudu BiH.

Tijekom jučerašnjeg ročišta Jelavićeva odvjetnica Senka Nožica kazala je da nema informacija o tome gdje se njezin branjenik nalazi. Predsjedatelj Sudskog vijeća, sudac Pietro Spera, izravno joj je postavio pitanje o njezinim spoznajama vezanim za kretanje optuženog Jelavića.

Budući da dodatnih informacija nije bilo, Sudsko vijeće prihvatilo je zahtjev zastupnika optužbe, tužitelja Drewa Engela, da se za Jelavića i u tome predmetu izda uhidbeni nalog. Takav nalog Suda već postoji, ali se on odnosi na slučaj "Hercegovačka banka". Naravno, riječ je o čistoj formalnosti, jer bi Jelavić i bez novog naloga bio priveden u slučaju da bude dostupan bosanskohercegovačkim vlastima. Tužitelj Engel još je ranije predložio, a sud prihvatio, da se postupak protiv optuženika razdvoji, s obzirom na to da bi se moglo dogoditi da suđenje nikada ne počne bude li se čekalo da sva trojica budu u sudnici u isto vrijeme. Kako je postupak protiv Jelavića razdvojen u odnosu na preostalu dvojicu optuženika, Miroslava Prcu i Dragana Čurčića, jučer je bilo moguće nastaviti suđenje njima dvojici u predmetu "Hrvatska samouprava". Iznijete su uvodne riječi, a uskoro se očekuje i početak izvođenja dokaza optužbe i obrane.

Optužnica svu trojicu optuženih tereti za podrivanje vojne i obrambene moći FBiH zbog odluka o raspuštanju hrvatske sastavnice Vojske FBiH 2001. godine. Jelavić i Prce optuženi su i za zloporabu položaja člana Predsjedništva BiH, odnosno ministra obrane FBiH. Optužnicu je u rujnu prošle godine podiglo Posebno odjeljenje Tužiteljstva BiH za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju. U dosadašnjem tijeku procesa pročitana je optužnica i dane uvodne riječi tužiteljstva i obrane.