Glas Istre: 08. 11. 2005.

ZBOG SUMNJE ZA RATNI ZLOČIN POČINJEN U OSIJEKU PRED SUD BI MOGAO I OSJEČKI PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA

Uskoro kaznena prijava protiv Glavaša?

MUP bez komentara • Branimir Glavaš: Ja imam informaciju da će se do kraja mjeseca podići tužba protiv Vladimira Šeksa zbog navodnog poticanja i davanja zapovijedi za navodne zločine

ZAGREB - Protiv Branimira Glavaša policija će do kraja mjeseca podnijeti kaznenu prijavu zbog ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata nad srpskim civilima u Osijeku, tvrde policijski izvori bliski istrazi, a potvrdu ove vijesti dobili smo i iz pravosudnih krugova, također uključenih u istragu.

Ključno za podnošenje prijave, tvrde naši sugovornici, svjedočenje je Krunoslava Fehira, nekadašnjeg pripadnika Branimirove osječke bojne, koji Glavaša optužuje da je naređivao i poticao ubojstva osječkih civila srpske nacionalnosti. Fehirove riječi, tvrde naši izvori, potvrdilo je najmanje 15 drugih svjedoka. Neki od njih svoj iskaz dali su Županijskom odvjetništvu u Zagrebu.

- Ja imam informaciju da će do kraja mjeseca biti podnesena kaznena prijava protiv predsjednika Sabora Vladimira Šeksa zbog navodnog poticanja i davanja zapovijedi za navodne zločine za vrijeme Domovinskog rata, komentirao je Branimir Glavaš informaciju o skorom podizanju kaznene prijave. Glavaš je potvrdio da je i sam čuo da će protiv njega biti podignuta kaznena prijava, ali siguran je da se to neće dogoditi.

- Kolanje takvih informacija »rezultat je želje i htijenja novinara Drage Hedla«. To se neće dogoditi jer ja uistinu nemam za što odgovarati. Nisam bio ni na kakvom obavijesnom razgovoru, niti sam pozivan na razgovor. Svakom pozivu na razgovor ću se odazvati i ne vidim razlog zbog čega kolaju takve informacije prije nego su nadležni organi obavili svoj posao, istaknuo je Glavaš.

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Vladimir Faber nije imao komentara na informaciju o navodnom podizanju kaznene prijave protiv Glavaša. Rekao je tek da sumnja u vjerodostojnost izvora koji u javnost plasiraju takve informacije. Bez komentara ostao je i glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. On je podsjetio da policija ne najavljuje podizanje kaznenih prijava, nego ih podiže kad skupi dokaze protiv konkretnih osoba.

L. TOMIČIĆ