Glas Istre: 09. 11. 2005.

VRH RAČANOVE STRANKE RAZMIŠLJA O RASPUŠTANJU ŠIBENSKOG SDP-a, DOK JE SINJSKOM OGRANKU NAREDIO PONAVLJANJE IZBORA

Ninić optužen za autokraciju

Osobni interesi u Šibeniku su ispred stranačkih, a ponašanje u stilu »stranka, to sam ja« za nas je neprihvatljivo, rekao je tajnik SDP-a Igor Dragovan. Upitan misli li na Ninića, odgovorio je: »Vjerujem da će se oni kojih se to tiče prepoznati«

ZAGREB - Nezapamćeni skandali na izborima u sinjskom i šibenskom SDP-u natjerali su središnjicu stranke da se umiješa u raščišćavanje sukoba u tim ograncima.

- Zbog sumnje u regularnost izbora sinjski SDP treba održati novu izbornu konvenciju. O stanju u Šibeniku, zbog sumnje u regularnost izbornih priprema, raspravljat će i vodstvo SDP-a, izjavio je Igor Dragovan, tajnik SDP-a.

Sukobi među socijaldemokratima u Šibeniku dovedeni su do usijanja. Bivši predsjednik lokalnog SDP-a Milan Arnautović optužio je suparnike u stranci, koje vodi predsjednik županijskog SDP-a Ivan Ninić, da su članovima subotnje izborne konvencije u Šibeniku dali pisane naputke koga trebaju zaokružiti. Prema tvrdnjama Arnautovićevih pristaša, tako je režiran izbor Ivice Šimca, bivšeg šefa Policijske uprave šibensko-kninske, na mjesto šefa šibenskog SDP-a. I središnjica u Zagrebu zabrinuta je zbog dolaska policajca na čelo ogranka, ali neki kažu da to nije čudno jer je i Ninić bio policajac - u bivšoj državi.

Kriza u šibenskom SDP-u se produbljuje pa središnjica, prema neslužbenim vijestima, ne isključuje ni mogućnost njegova raspuštanja, ako ne bude drugog izlaza. Bude li tako, Šibenik će biti peti ogranak koji je SDP raspustio ove godine, otkako je lanjskog proljeća Ivica Račan najavio reformu stranke i svoje povlačenje s čelnog mjesta u SDP-u nakon iduće stranačke konvencije. Stoga se odnosi unutar SDP-a sve više razigravaju, a njegovi lokalni dužnosnici po cijeloj Hrvatskoj zauzeti su hvatanjem što boljih pozicija kao odskočnih dasaka za budućnost.

Dragovan nije htio reći što vrh SDP-a kani poduzeti u šibenskom slučaju, ali tvrdi da će o tome raspravljati, na što ima pravo jer je u pitanju »regularnost demokratske izborne procedure«. No, tajnik je indirektno optužio Ivana Ninića za autokratsko ponašanje u SDP-u na šibenskom području. Po raširenom mišljenju u vrhu SDP-a, Ninićevo ponašanje je prepreka za lokalnu obnovu stranke.

- Osobni interesi tamo su ispred stranačkih, a ponašanje u stilu – »stranka, to sam ja« za nas je neprihvatljivo, kazao je Dragovan. Upitan misli li na Ninića, odgovorio je: »Vjerujem da će se oni kojih se to tiče prepoznati«.

Veliki skandal zbio se u Sinju, gdje je skupina socijaldemokrata optužila bivšeg predsjednika sinjskog SDP-a Velibora Miloševića da je u subotu na izbornoj konvenciji ukrao dva glasa kako bi se održao na vlasti. Na tajnom glasovanju, navodno, pobijedila je Nataša Poparić s 31 glasom, dok je Milošević dobio 30. No, kad je čuo da gubi, Milošević je navodno ušao u prostoriju povjerenstva za prebrojavanje glasova i poništio dva listića, što mu je donijelo »pobjedu«. Navodno je uzeo dva listića sa zaokruženim imenom Nataše Poparić te zaokružio i sebe, učinivši ih tako nevažećim.

Tome je svjedočilo i pet članova izbornog povjerenstva, a najmlađi među njima, Josip Mandac, zbog Miloševićeva postupka je planuo i rekao da to nije u redu. Na to je Milošević navodno odgovorio: »Šuti, mali, to je za dobrobit stranke!«. Mandac je opet planuo, gurnuo stol i bacio stolicu o zid dok su ga ostali pokušavali smiriti, ali bez uspjeha.

- Ne ulazim u to je li bilo nepravilnosti ili nije, ali zbog sumnje u neregularnost izbora i zbog odgovornosti prema građanima Sinja, gdje je SDP poslije svibanjskih izbora došao na vlast, najbolje je ponoviti izbornu konvenciju u gradu, kaže Dragovan.

Branko PODGORNIK

Ninić: SDP treba Dragovanu, meni ne

Nisam se prepoznao u tvrdnji da u šibenskom SDP-u osobni interesi prednjače nad stranačkim, kao niti u drugim tvrdnjama, odgovorio je Ivan Ninić na izjavu Dragovana. »Tajnik stranke je u radnom odnosu sa SDP-om, ali meni SDP nikada nije trebao za osobne interese. Borit ću se za SDP, kao što sam se borio i onda kada mnogi u njega nisu htjeli ni primirisati, početkom 90-ih godina«, izjavio je Ninić, aludirajući na to što se Dragovan priključio SDP-u 1994. godine, zajedno s bivšim SDH-om Antuna Vujića.