Slobodna Dalmacija: 09. 11. 2005.

Kamo ide Račanov SDP?

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

Hrvatska ide u Europsku uniju; a kamo ide SDP? To sam pitanje postavio na nedavnu razgovoru što ga je o temi opasnosti od euroskepticizma u splitskom "Parku" organizirala središnjica SDP-a, krećući u stranačku proeuropsku kampanju baš iz Splita. Jasno je, rekoh, da je SDP za Europu. Jasna je i uloga SDP-a u pregovorima s europskim državama i činovnicima EU-a — u tu je svrhu stvoren "savez za Europu" svih parlamentarnih stranaka. No, za kakvu se Europu zalaže SDP? Za kakvu se Hrvatsku bori SDP? Po čemu se to SDP kao socijaldemokratska stranka danas uopće razlikuje od ostalih hrvatskih proeuropskih stranaka? U jednu riječ: kakva je ideološka legitimacija hrvatske socijaldemokracije?

Srećom, govorio sam zadnji, i nije bilo vremena za odgovor, o razgovoru da i ne govorim. Uistinu: ni o socijalističkoj prošlosti, ni o kapitalističkoj sadašnjosti, ni o neizvjesnoj budućnosti SDP ne samo da nema nikakav prepoznatljiv odgovor nego ni ta pitanja ne smatra važnim — ni za Hrvatsku ni za samu sebe. Ta von oben poza prema svemu ideološkom tvrda je konstanta Račanove politike. Ako je to pred rat i u ratu bilo razumljivo, ako je to na vlasti bilo neizbježno, O.K. No, danas je to izvan pameti.

Prvo, zbog prirodne želje da se opet osvoji vlast. Sanader je pregovore dobio, u EU prije sljedećih izbora nećemo, a nove izbore SDP dobiti ne može kao prošli put — ne radeći ništa. Bez jasne ideološke profilacije — tj. bez prepoznatljivog socijalnog programa — SDP više neće dobiti NIJEDNE izbore. Drugo, zbog realne opasnosti da pojedine ugrožene socijalne skupine u nas postanu još ugroženije. Treće, zbog budućnosti Hrvatske i Europe — kad su konzervativci brinuli što će biti sutra?

Budimo realni: hrvatski socijaldemokrati 90. nisu ni radnicima vratili imovinu, ni Hrvatima uputili poziv na ustanak, ni Srbima pružili sigurnost. Ni nakon 95. nisu smislili nikakvu razvojnu strategiju. Danas o ograničenjima neoliberalizma govori narodnjak Stjepan Mesić. Reformiranje SKH svelo se na hrabri silazak s vlasti, i na strpljivo čekanje da Tuđman umre. HDZ za svoju normalizaciju koristi put u Europu. I HSP će se umiti na istome putu, a na otporu ustupcima Bruxellesu će rasti. A SDP? Medije pune potresi u SDP-u. Račan, kao i ranije heideggerijanski jasan, tvrdi "na djelu je reforma". A o načelima, o programima i o kriterijima obnove SDP-a Račan dosljedno šuti.