Večernji list: 09. 11. 2005.

Europska komisija danas objavljuje redovito izvješće o napretku Hrvatske

BRUXELLES - Europska komisija objavit će u srijedu redovito godišnje izvješće o napretku zemalja kandidata Hrvatske i Turske te zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore i Albanije.

Europska komisija će na sjednici u srijedu tijekom prijepodneva usvojiti konačan tekst izvješća, koje će onda na konferenciji za novinare predstaviti povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Komisija prošle godine nije objavljivala izvješće o napretku Hrvatske, budući da je u travnju objavljen avis o hrvatskom zahtjevu za članstvo.

U izvješću se daje detaljni pregled stanja s obzirom na političke, gospodarske i administrativne kriterije. To će biti prvo izvješće za Hrvatsku nakon objavljivanja avisa i nakon početka pristupnih pregovora.

Europska komisija će također objaviti mišljenje (avis) o makedonskom zahtjevu za članstvo. Neslužbeno se doznaje da će Komisija preporučiti da se Makedoniji dodijeli status zemlje kandidatkinje, ali bez spominjanja otvaranja pregovora.

(Hina)