Večernji list: 09. 11. 2005.

Praljak ostao bez branitelja, raspravljano i o procesu protiv Blaškića:

U veljači Haag počinje sud o 'Herceg - Bosni'

MOSTAR - Haaško suđenje šestorici bivših dužnosnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne počet će u veljači sljedeće godine, potvrdilo je jučer predraspravno sudsko vijeće kojim predsjeda Jean-Claude Antonetti.

On će ujedno predsjedati sudskim vijećem koje će voditi još jedan maratonski proces, od čijih bi se presuda mogle pojačati tvrdnje o sudjelovanju Hrvatske u međunarodnome sukobu u BiH, ali i zločinačkome pothvatu Herceg-Bosne i Hrvata u BiH protiv bosanskih Muslimana. Tijekom rasprave tužiteljstvo je nekoliko puta opetovalo tvrdnje kako je u BiH nedvojbeno dokazano sudjelovanje Hrvatske u međunarodnome oružanome sukobu u BiH te da je postojao rašireni plan o sustavnom uništavanju Muslimana.

U obrazlaganju moguće obnove jednoga haaškoga procesa, a očito se aludiralo na slučaj Blaškić, prekinuto je emitiranje tona iz sudnice. Tijekom petosatne rasprave obrana se oštro usprotivila pojašnjenju i dopuni optužnice koju je nedavno sastavilo haaško tužiteljstvo s obzirom na izrečene presude u slučajevima Kordić, Blaškić i Tuta i Štela.

Po tome proširenju optužnice šestorici dužnosnika Herceg-Bosne, ratnom premijeru Jadranku Prliću, ministru obrane Bruni Stojiću, generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, šefu Vojne policije Valentinu Ćoriću i voditelju ureda za zatočene i razmjenu Berislavu Pušiću, stavljaju se na dušu svi zločini koje je HVO počinio u cijeloj BiH, uključujući i one u srednjoj Bosni, za što do nedavno nisu terećeni.

Slobodan Praljak, koji se odlučio sâm braniti u Haaškoj sudnici i prvi se put u sudnici pojavio sam jer više ne može plaćati svoju obranu, izrazio je neslaganje s proširenjem optužnice, ali i načinom dobivanja dokumentacije. "Znači da neću imati pravedno suđenje", rekao je umirovljeni general, tražeći da dobiva svu dokumentaciju od Tužiteljstva na hrvatskome jeziku.

Upozorio je da je u njihovom slučaju optužnica dopunjena iz promatranja pojedinačnih presuda bez utvrđivanja općih činjenica i primjene na pojedinačne slučajeve. Jučer se razmatrala i mogućnost da se Praljku dodijeli prijatelj suda (amicus currie). Jedan od pravnih stručnjaka koje je angažirao Haag potvrdio je kako bi Praljku bila značajno umanjena prava ne bude li imao pristup dokumentaciji. Praljak i Prlić bi, po odluci Suda, svoju obranu trebali plaćati u cijelosti, zbog čega je Praljak odustao od zastupnika.

Petković bi, pak, trebao platiti 120.000 dolara. Republika Hrvatska do sada je u cijelosti financirala samo obranu generala Tihomira Blaškića. U sudnici se kao subraniteljica Brune Stojića pojavila sarajevska odvjetnica Senka Nožica.